Abortusztabletta és oltáriszentség – Avagy hogyan ismerjük fel saját határainkat

Abortusztabletta és oltáriszentség – Avagy hogyan ismerjük fel saját határainkat

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
Vannak olyan minimumok, amelyek egy demokratikus társadalomban alapnak számítanak. 2016 van, amikor már kínos szexistának lenni, de az is ugyanennyire kínos, ha valaki gúnyt űz a másik vallásából. A lengyel nagykövetség előtt múlt vasárnap civilek tüntettek az abortusz teljes betiltásáról szóló tervezet ellen, melynek során az előbbi minimumot áldozták fel az utóbbi oltárán.

Így már csak nagyon kevesen kíváncsiak arra, hogy mi is volt a tüntetés célja, és talán azt is könnyebb elfelejteni, hogy valóban aggasztóak voltak a lengyel abortusztörvényről érkezett első hírek - eszerint akkor sem engedélyeznék a terhesség-megszakítást, ha veszélyezteti az anya életét, ha súlyosan károsult a magzat, vagy ha erőszakból fogant. A 24.hu videójából már kimaradt, hogy a tüntetés résztvevői eleinte a „Maga a pokol" című kötetből olvasták fel lengyel nők történeteit, amelyek rámutatnak arra, hogy a lengyel abortuszszabályozás jelenlegi formájában is nők életébe kerül - ez az üzenet azonban nem jött át. Elsősorban annak a szerencsétlen performansznak köszönhetően, melyben egy katolikus püspöknek öltözött aktivista abortusztabletta formájában szolgáltatta ki az oltáriszentséget az egybegyűlteknek. Hogy ennek mi volt az üzenete, az önmagában is kérdéses, de arra jó volt, hogy elterelje a figyelmet a lényegi kérdésről és kb. internetes népi hőst csináljon az egy szem ellentüntetőből.

Folytatás a KötőSzó blogon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!