A partnerségtől a közösség felé: az intézményi partnerkapcsolatok hatásfokozó ereje

A partnerségtől a közösség felé: az intézményi partnerkapcsolatok hatásfokozó ereje

Share this content.

Szöveg: Nagy Róbert
Budapest – A Keresztény Iskolák Nemzetközi Szövetsége (ACSI) az elmúlt héten Budapesten tartotta azt a nemzetközi konferenciát, amelyen harminckét ország közel kétszáz oktatásvezetője és pedagógusa vett részt. Az eseményen az orosházi Székács evangélikus óvodát és iskolát négyen képviseltük, és a szerda esti áhítat már azt vetítette előre, hogy Isten bőséges áldását élhetjük meg a három nap során.

Az áhítatot követő nyitóelőadást a szövetség európai igazgatója, Demeter László tartotta, a fent is idézett – „A partnerségtől a közösség felé” – címmel. A konferencia alapvető célja az volt, hogy a résztvevő intézmények között együttműködési kapcsolatok jöjjenek létre, a már meglévők pedig erősödjenek, vagy akár új tartalmakkal bővüljenek. Ugyanakkor – ahogyan azt már a nyitó előadás témája sugallta – nem pusztán egy hagyományos értelemben vett partnerség kialakítása a fő cél, amelyből mindkét fél profitálni igyekszik. A keresztény oktatási intézmények között sokkal inkább egyfajta közösség kialakítására kell törekedni, amely „az Isten Országáért végzett szolgálat hatását kell, hogy erősítse.” Ez az elgondolás az, amely alapvetően más irányt szab a keresztény iskolák közötti partnerségnek a „hagyományos” intézményi együttműködésekhez képest. Isten áldásaiban bízva, Isten vezetését követve más megvilágításba kerül a „partnerség” fogalma, és a lehetőségek kiszélesednek. Ha hiszünk abban, hogy keresztény emberek és keresztény szellemiségű intézmények a közösséget nagyon sokféle módon tudják megélni és egymás felé közvetíteni, akkor a krisztusi alapon nyugvó partnerség lehetőségei kitárulnak előttünk.

A sok értékes előadás és műhelybeszélgetés mellett a konferencia talán leglélekemelőbb pillanatai voltak, amikor kétszáz résztvevő közös énekléssel dicsérte Istent, majd együtt, mindenki a saját anyanyelvén mondta el az Úrtól tanult imádságot. Hasonlóan inspiráló élmény volt beszélgetni azzal az amerikai iskolaigazgatóval, aki Madrid egyik külvárosában vezet egy kicsiny, angol nyelvű iskolát, és nyilvánvaló törekvése, hogy Krisztus-centrikus iskolává formálja. A pakisztáni résztvevők arról számoltak be, hogy a saját és családjuk életét teszik kockára azzal, hogy keresztény iskolát vezetnek. Számukra a legnagyobb segítség, amit innen Európából nyújthatunk, ha imádkozunk értük. De találkoztunk lengyel iskolavezetővel is, aki történelmi sorstársként elsősorban a keleti blokk országaiban keres partnerintézményt, valamint olyan hollandokkal, akik keresztény tanárok képzésével foglalkoznak az egyetemükön.

Érdeklődéssel és nyitottsággal indultunk a konferenciára, és új ismeretségekkel, előremutató ötletekkel, inspirációval és Isten bőséges áldásával tértünk haza.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!