Adj hálát a hátszélért! – KÖSZI Megálló istentiszteletet tartottak a Deák téren

Adj hálát a hátszélért! – KÖSZI Megálló istentiszteletet tartottak a Deák téren

Share this content.

Szöveg: Lőrincz Andi Luca; fotó: Capras Viktor
Budapest – A Deák téri Evangélikus Országos Múzeumban rendezték meg 2017. március 19-én az 54. KÖSZI Megálló istentiszteletet, melyen Benkő Vilmos prédikációját hallhattuk, a liturgiai szolgálatot pedig Joób Máté végezte.

A nemrég átadott pincehelyiség sajátossága az, hogy nem lehet gyertyát gyújtani, mert a modern technika vívmánya azonnal riasztaná a tűzoltókat. Amikor ez elhangzott, Márton, az egyik legifjabb résztvevő odament, és adott a lelkésznek egy mécses alakú kis elektromos világító testet. Számomra ez volt a legbájosabb pillanata a márciusi Megállónak.

Az igehirdetés alapigéje Máté 20,1-16 volt, a példázat a szőlőmunkásokról, amelyben a reggel óta dolgozó munkások felháborodnak, hogy ugyanannyi pénz kapnak, mint azok, akik délután vették csak fel a munkát, noha pont annyi pénzt kaptak, amennyiben előre megállapodnak.

Benkő Vilmos a modern korba helyezte nekünk a példázatot, felhozva egy bizonyos bevásárlóhely gyorskasszáját, ahova csak hat termékkel szabad beállni. Ilyenkor sajnos tényleg sokunkkal előfordult már, hogy ha látjuk, hogy valaki több terméket helyez a szalagra, netalántán nyolcat, bizony felháborodunk rajta.

Pedig nem kellene. Hívőként az Úrnak kell rajtunk keresztül ragyognia. Krisztus az életét adta a mi bűneinkért, letörlesztette a mi tartozásunkat, megadva ezzel nekünk a legnagyobb ajándékot. Aki ezt szívében hiszi, és érzi, nem kell, hogy kellemetlen emberként morogjon ilyeneken, vagy folyton máshoz hasonlítgassa magát. Bár a verseny alapvetően jó dolog, nem mindig, és nem minden helyzetben, területen az.

Ha szembeszélben futunk vagy biciklizünk, folyamatosan érezzük ezt a zavaró tényezőt, zsörtölődünk miatta. Ha hátszelet kapunk, talán egy-két percre megörülünk neki, aztán el is felejtjük. Pedig nem szabadna. Mint ahogy az is életünk minden percének része kéne legyen, hogy Krisztus megváltott minket.

A Megálló után már hagyománnyá vált szeretetvendégség ezúttal közvetlenül az istentisztelet melletti térben zajlott, és gondos kezek már előre odakészítették nekünk a teát, és a finom falatokat, ezzel segítve az alkalom egységét. A KÖSZI önkéntesei a gyerekeknek külön foglalkozást is szerveztek.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a következő KÖSZI Megálló istentiszteleten, április 23-án 17 órától az Evangélikus Országos Múzeum közösségi helyiségében, mely a Deák téri evangélikus templom mellett található.

Ezen kívül hívunk mindenkit nagypénteken, április 14-én egy közös stációjárásra a Hűvösvölgybe. Részletek hamarosan a KÖSZI honlapján.

A KÖSZI honlapja: www.koszi.net.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról, kedveld a KÖSZI-t a Facebookon: https://www.facebook.com/keresztenyonkentesek

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 54. Megálló istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és az Evangélikus Országos Múzeummal együttműködésben valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!