Több mint gesztus – Adománygyűjtés a tanyán élő idősek megsegítésére

Több mint gesztus – Adománygyűjtés a tanyán élő idősek megsegítésére

Share this content.

Szöveg: Nagy Miklós
Nyíregyháza – „Azt szeretnénk elérni, hogy az év több napján tudjunk adományokat osztani és így könnyíteni az idősek mindennapjait” – vallja Hornyákné Pásztor Enikő, a Joób Olivér Szeretetintézmény vezetője. Most adventben is adományokat gyűjtenek a tanyán élő idősek megsegítésére.

– Ha eddig még soha, akkor most miért szerveznek adománygyűjtést az idős emberek számára?

– Mi, a munkatársaimmal nap mint nap látjuk, tapasztaljuk, hogy ezek a büszke, idős emberek hogy küzdenek a mindennapok nyomorával, szegénységével. Illetve milyen praktikákat kitalálva élik túl a mát és várják reménykedve a holnapot. Azt is megtanultuk: szinte csak az utolsó utáni pillanatban jut eszükbe, hogy mások, a nagyobb közösség felé forduljanak, hogy segítsenek rajtuk, és a nap nap utáni küzdelmükben valahogy be tudják osztani azt, ami már rég nincs. Tudom, illetve mi itt mindnyájan tudjuk, hogy ez a büszke „rátartiság” nagy tanulság minden nehéz helyzetbe került embertársunknak, de nem lehet nem észrevenni, hogy körülöttünk nagyon sok idős emberre, akár naponta ráférne valamilyen adomány. Sokszor éppen élelmiszer adomány.

– Éheznek is a tanyán élő idős emberek?

– Sok idős embernek a Joób Olivér Szeretetintézmény konyháján készült ebéd az egyetlen élelemforrása. Ezt a munkatársaink – éppen a napi kapcsolat miatt – pontosan tudják és jelzik is számunkra.

– Milyen adakozói kört céloztak meg a felhívásukkal?

– Első körben az interneten terjesztünk egy felhívást, amelyben igyekeztünk megszólítani magánembereket és vállalkozások vezetőit. Ami ebben az akcióban a legszebb, hogy megtaláltuk a nemes célban a közösséget, a legnagyobb beszállítóinkat is. Mivel mi egy komoly konyhát üzemeltetünk, ezért nyilván élelmiszer-beszállítóink vannak. Nos, ezeknek a vállalkozásoknak a vezetőiben is adakozó, segítő szándék van, amit komoly, tartós élelmiszer-adományokkal bizonyítanak. Egy társadalmi szervezet is 60-70 élelmiszercsomagot ajánlott fel a látókörünkben élő idősek megsegítésére, amit bizony örömmel fogadtunk. Vannak pénzadományok is, amiből mi vásárolunk majd tartós élelmiszert.

– Magánemberek is támogatják a Joób Olivér Szeretetintézmény adománygyűjtési akcióját?

– Sokan kerestek bennünket, hoztak tartós élelmiszert, de többen vannak, akik inkább pénzt adnak. Ebből mi vesszük meg a csomagokba való élelmiszert. Az adományokat december 17-ig várjuk.

– Más vállalkozások is bekapcsolódtak vagy bekapcsolódnak?

– A rászorultság folyamatosságát ismerve, többkörös adományozást tervezünk. Azt szeretnénk elérni, hogy az év több napján tudjunk adományokat osztani és így könnyíteni az idősek mindennapjait. Ezért azt tervezzük, hogy a következőkben személyesen is megkeressük a vállalkozások vezetőit, és ha kell, megbemutatjuk ezeknek az időseknek a sokszor nagyon is méltatlan körülményeit. Meggyőződésem, hogy sokan fognak segíteni, ha szembetalálkoznak ezzel a problémával is. Itt, talán még sokkal jobban előjön az emberekből a segítő szándék, amikor az idősek nyomora kerül szóba. Hiszen mindenki tudja, hogy ez sok idős ember egyáltalán nem tehet a saját nyomoráról. Sokan egy nagyon hosszú, nagyon dolgos élet után vannak méltatlanul nehéz helyzetben.

– Hogyan választják ki, hogy a látókörben lévő, nagyjából ezer idős nyugdíjas közül ki kapjon adományt és ki maradjon ki?

– Ez tényleg nem könnyű, hiszen sok rászorult van. Mi most kb. 100-150 csomaggal számolunk. Tisztában vagyunk a jövedelmi helyzetükkel, ezért az első körben a jövedelem nélküliek kapnak adományt, majd a nagyon alacsony jövedelemmel rendelkezők következnek. Ha több lesz a felajánlás, mint amennyire most számítunk, akkor természetesen több idős emberen tudunk segíteni. 

– Mikor osztják ki a csomagokat?

– Jövő hét pénteken kezdjük el kiszállítani a csomagokat és persze nem csak a tanyákon élő idős embereknek, hanem itt a városban élőknek is, akik valamilyen szolgáltatásunk miatt ismertek számunkra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!