Adventi üzenet – Tartalmas csend

Adventi üzenet – Tartalmas csend

Share this content.

Szöveg: Pelikán András, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Adventi üzenet – Az elmélyedés lehetőségének egyik lehetősége a más irányba való tekintés. Az evangelikus.hu adventi sorozatában evangélikus lelkészek rövid meditációit olvashatják.

Az adventi időszakban rövidülnek meg leginkább a nappalok. A természet kopárságot mutat, az idő hideg, a fény kevés, az ember önkéntelenül is csendesebbé válik. A népnyelvben az adventet „csendes idő”-nek is nevezik.

Megengedhetjük magunknak, hogy befelé figyeljünk, csendben legyünk. A csendben halljuk jól Isten szavát. A csendben halljuk meg azt, ahogy Jézus kopogtat nálunk, hogy betérjen hozzánk. A hidegben, sötétben és csendben érkezik, hogy majd meleget és fényt hozzon magával nekünk és az egész világ számára.

A karácsonyi készülődés forgatagában meg kell találnunk a csend idejét. Nem csak azért, mert a sok elvégzendő feladat és sok gond között szükségünk van nyugalomra, pihenésre, hanem azért is, mert tényleg csak így tudjuk a helyes kapcsolatot megtalálni és megélni Istennel.

A csend persze félelmetes is tud lenni ha üres, néma. Rajtunk is áll, megpróbáljuk-e megtölteni tartalommal: önvizsgálattal, vallomásainkkal, kérdéseinkkel és a válaszra figyeléssel. Keressünk egy csöndes helyet és pár percet töltsünk el ott minden nap. Gondoljuk végig, hogy az idei adventben kit és mit várunk. És figyeljünk arra, Isten mit válaszol a bennünk lévő gondolatokra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!