Adventi kalendárium emberekből

Adventi kalendárium emberekből

Share this content.

Szöveg: Széll Anikó
Budapest–Rákospalota – Ez az advent más, mint amit eddig megszoktunk... Ebben az adventi időszakban megoldást kellett találnunk a Rákospalotai Evangélikus Egyházközségben arra, hogy az elmaradó események közül mit és hogyan tudnánk megvalósítani úgy, hogy az senkit ne veszélyeztessen. Ezért kezdeményeztem Ponicsán Erzsébet lelkésznőnél az adventi ablaknyitogatást, de hogy ez mit is takar, az alább kiderül.

A gyülekezetünk elnökségével egyeztetve adventi ablak kalendárium kelt életre nálunk. Nem avattunk be sokakat, csak annyi embert, amennyien a kezdéshez kellettek. Meglepetésnek szántuk, azért, hogy legyen még egy kis sejtelem és egy kis kíváncsiság is, bíztunk abban, hogy szeretettel fogadják ezt a kis készülődést a testvérek. 

De hogy mit is takar ez a kalendárium? Ponicsán Erzsébet lelkésznő minden este fél 5-kor odamegy ahhoz a házhoz, ahol előre megbeszélték ki melyik számmal díszíti fel az ablakot. Egyedül, vagy az én kíséretemben érkezik. A lelkésznő felolvas egy adventi verset vagy egy áldást, az idősek vagy az ablakban állnak vagy a kapu másik oldalán.

Ez is egy példa arra, hogy kerestük és keressük a megoldást arra, hogy miként lehet mégis tevékennyé, jelenlevővé, elérhetővé tenni kapcsolatainkat, gyülekezeti és közösségi életünket. 

Szükségünk van arra, hogy kapcsolódni tudjunk, gondolatokhoz, emberekhez, közösségekhez. Sokféleképpen lehetünk részesei a közösségeknek; lehetünk aktívak, passzívak, hangosak vagy halkak, elmélkedők vagy épp gyakorlatiasak. Mindenki másképp érzi jól magát egy közösségben, ezért is van szükség arra, hogy többféleképpen tartsunk kapcsolatot a testvérekkel és mindenkivel, aki úgy érzi, szüksége van valamire vagy inkább Valakire.  

Jót tesz a lelkünknek, amikor tudjuk, nem csak valahol az éterben van valaki, aki ugyanazt a igehirdetést hallgatja vagy ugyanazt az igeszakaszt lájkolta mint én, hanem vannak emberek körülöttem, akikkel, ha nem is találkozom, de ha elhaladok a díszített ablakuk előtt (vagy akár csak az interneten látom a képet ), akkor tudom, bennünk is van valami közös.  

Talán ebben jelenlegi helyzetben ez is segít láttatni azt, hogy nem vagyunk olyan távol egymástól és attól sem, akit annyira várunk.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!