Adventi „nyissz” – sok jó zenével

Adventi „nyissz” – sok jó zenével

Share this content.

Szöveg: Kőháti Dorottya, fotó: Füke Szabolcs
Budapest – Könyv- és CD-bemutató, valamint dedikálás helyszíne volt december 7-én délután a megújult Insula Lutherana, egész pontosan a Huszár Gál könyvesbolt és a Kaláka Zenebolt. A hangulatos adventi estén itt mutatták be ugyanis a Nyisszantás 2.0 című kötetet, valamint a Korál-sziget zenekar tagjai a Gryllus Kiadó gondozásában idén megjelent „Electric” című lemezüket, és a 2011-ben, a Huszár Gál Könyvkereskedésnél polcokra került „Velem vándorol” című albumukat dedikálták.

Öt óra után néhány perccel megpengette Huszák Zsolt, azaz Maci a gitárját, már égtek az adventi koszorún a gyertyák, és a Korál-sziget együttes belecsapott a húrokba, Smidéliusz Gábor pedig belekezdett: „Tarts meg Urunk szent igédben...”

A bemutató és dedikálás résztvevőit először Kendeh K. Péter, a Luther Kiadó igazgatója köszöntötte. Mint rögtön elmondta, kisfiai nagy Korál-sziget rajongók, az autóban nem is szólhat más (csak néha), mint egy „jó kis zúzós korál”. A könyvre, mint a Kiadó friss kiadványára térve pedig rámutatott: a szép kiadvány az evangélikus egyház legprogresszívabb könyve! Anyaga azokból a Facebook-bejegyzésekből áll, amelyeket az elmúlt egy év során már olvashattunk a világhálón. Egy könyvszerető embernek azonban nincs is annál nagyobb élmény, mintha a „virtuális térben megjelent írások könyvvé szentesülnek” - mondta. Igen, a könyvillat, a lapozgatás élménye, az kell…

A net ugyanis, folytatta Kendeh K. Péter, jelen idejű. Az internetes oldalak, blogok írásait nagyon ritkán keresik vissza az emberek, a szervereket esetleg lekapcsolják, és örökre eltűnnek a tartalmak. A könyv kézzel fogható, megmarad, bármikor elővehető, fellapozható. De nem csak erről van szó, több ez a könyv, mint a már megjelent írások kötetbe szerkesztett anyaga. Az írásokhoz ugyanis QR-kódok társulnak, csak egy okostelefon kell, és további élményben lehet részük az olvasóknak, a témát további elmélyítéséhez találnak így muníciót.

Örömmel köszöntötte a kiadó igazgatója a megjelent szerzőket, hiszen e kötetbe, szemben a Nyisszantás 1-gyel, amit Mesterházy Balázs Szélrózsa atya még egyedül jegyzett, itt már a Tízek több tagja, Balázs munkatársai és barátai is írtak. Álljon itt a nevük: Koltainé Somogyi Lilla, Bedecs Réka, Smidéliusz Gábor, Antal Bálint és Ócsai Zoltán.

Az adventi lelki készülődéshez jó szívvel ajánlotta végül a könyvet, amelynek első része egyébként pontosan adventi gondolatokkal indul: a tavaly ablaknyitás-írásokat vehetjük kézbe. De karácsonyi ajándéknak is szép.

A könyvet részletesen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke mutatta be. Elmondta: a nyisszantásokat tekintve, ő maga nem volt katona, a virtuális térnek pedig nem bennszülöttje – de három gyermeke annál inkább, s ők rendre felhívták a figyelmét az egyes nyisszekre. Így, amikor kezébe került a kézirat, ismerősként üdvözölte az írásokat. Átlagosan 2000-ren olvasták a bejegyzéseket, ez igen nagy létszámú virtuális gyülekezet! A letisztult gondolatok három részbe rendeződtek a kötetben. Az első a már említett adventi fejezet. 2015 adventjén láttak napvilágot az ablaknyitások írásai. A második rész 2016. február 27-ével indul: ekkor jelent meg az első nyisszantás, hogy 150 napon át vágja a centit Mesterházy Balázs és szerzőtársai a július 27-én kezdődő mátrafüredi Szélrózsa Találkozóig. 1,5 méteres centi… s az írások? Arról tanúskodnak, hogy milyen belső örömmel készültek a Tízek a Szélrózsára. Sokoldalú, gazdag, színes anyag állt össze munkájuk során, gyönyörű fotóillusztrációkkal. Miközben vágják a képzeletbeli centit, megjelennek írásaikban egyházi és állami ünnepek, a társadalmat foglalkoztató események, a foci eb… S néha csak egy-két szó egy bejegyzés, egy sokat mondó fotó mellett. A könyv egyik legnagyobb erénye Szemerei püspök szerint, hogy „gondolatelindító”. Azaz, az írások nem fejeződnek be a lap alján, az olvasó kell, hogy befejezze, továbbgondolja.

Lenyomat ez a kötet, annak lenyomata, hogy hogyan és miről elmélkedett, tűnődött az evangélikus egyház egy kis csapata, milyen bánatai-örömei voltak közben az országnak, amelyben élünk, mi töltötte be a mindennapokat 2016 tavaszán-nyarán.

„Áldáshordozók vagytok”, fejezte be könyvismertetését a püspök a szerzőkhöz fordulva, utalva az idei Szélrózsa fő témájára. „Legyen áldás a köteten, annak olvasóin, készítőin, köszönöm a munkátokat!” - adta át jelképesen a leendő olvasók kezébe a könyvet Szemerei János püspök.

Miközben a Korál-sziget zenélt, a résztvevők lassan elindultak a könyvespolc felé, hogy megvásárolják a könyvet és dedikáltassák – amint a Korál-sziget két CD-jét is, a már ismert Velem vándorol-tat és a most megjelent Electric–et.

Előbb azonban még szót kért Mesterházy Balázs is, megköszönve a méltatást. És amire senki nem számított: bejelentette az utolsó nyisszantást: előkerült egy olló, és Bedecs Réka lenyisszantotta Balázs karjáról azt a bizonyos belépésre jogosító szalagot, amit Mátraháza óta viselt a Szélrózsa atya… kicsit megviselt volt, láttuk, a színe sem a régi, de pont így jó, emlékbe elteszi gazdája.

Végül a püspök által korábban említett egyik írást, Réka bejegyzését olvasta fel Balázs, amely a jézusi Boldogmondásokat és a nyáron zajló foci eb-t hozta össze, s mely írást a magyar–izlandi meccs idején 16.643-an olvastak el.

A gitár, az ének elhallgatott, a zsongás a könyvesboltban felélénkült, s megkezdődött egy nagyon nem sietős program ezen a december elejei, hideg estén: jó volt beszélgetni, nézelődni, dedikáltatni, kicsit emlékezni a nyárra, és arra gondolni, hogy nemsokára felfénylik a Világosság.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!