Adventi üzenet: Az Atyától kapott ünneplőruha

Adventi üzenet: Az Atyától kapott ünneplőruha

Share this content.

Szöveg: Lukács Máté András, kép: Polgár Rózsa: Ködmön (1984); sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Adventi üzenet című sorozatunkhoz az Evangélikus Hittudományi Egyetem hatodéves hallgatói közül kértük fel a szerzőket. Az alábbiakban Lukács Máté András gondolatait olvashatják.

„Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.” (József Attila)

Négyéves koromban édesapámtól kaptam Dél-Koreából egy mellényt, melyet nagyon gondosan őriztem, pakolgattam és mindig örömmel vettem fel ünnepek alkalmával. Tizennyolc évvel később, másodéves teológuskoromban édesapámtól egy szövetkabátot kaptam, melyet ugyanúgy nagy gondossággal őrzök, és örömmel veszem fel a hideg ünnepeken, vasárnapokon. Kicsiként az adventi kalendáriumom nyitogatásával gyermeklelkem örömmel megtelve készült az ünnepre. Ma, 2018 ádventjén nyitjuk-e, gondozzuk-e lelkünket karácsonyra, annak megünneplésére, hogy Isten Fia kétezer évvel ezelőtt eljött, eljön ma is, és el fog jönni újra hozzánk?

Amikor egy nagyon fontos vendéget várunk, akkor felvesszük vele telefonon a kapcsolatot, a lakásunkat kitisztítjuk és felékesítjük, majd elővesszük szeretettel őrzött mellényeinket, szövetkabátjainkat. Amikor Jézus Krisztus jön el hozzánk, akkor lelkünket kell készíteni! Vegyük fel vele a kapcsolatot imádságainkban, készítsük lelkünket számadással, és ami nem odavaló, ami rossz, attól igyekezzünk megszabadulni. Ékesítsük szívünket azzal a hittel, hogy bár mi nem tudjuk gondosan őrizni és tisztán tartani lelkünket, de a Fiú, aki jön hozzánk, ő igazzá, tisztává teszi. Ahogyan az apa a tékozló fia hazatérésekor ünnepel, és így szól szolgáihoz: „Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát és adjátok rá, húzzatok gyűrűt az ujjára és sarut a lábára!” (Lk 15,22b), ugyanúgy a mi mennyei Atyánk is tiszta ruhát ad lelkünknek, amikor Jézus Krisztus által visszatérünk hozzá.

Adventi készülődésünkben tehát ne csak az ünneplőruháinkat készítsük elő, hanem a lelkünket is díszítsük az Atyától kapott, tiszta „mellénnyel”, azzal a hittel, hogy Isten ajándékozza nekünk egyszülött Fiát. Ehhez erősítsük magunkat Evangélikus énekeskönyvünk 308. énekének 1. versszakával: „Készítsd magad, kedves lélek, / Hit legyen szent ékességed. / Rakd le bűnöd súlyos terhét, / Imádd Megváltód kegyelmét! / Nézd, ma üdvözítő Urad / Szent asztalához hívogat! / Irgalmasan hozzád száll ma, / Ki az ég és föld Királya.”

Lukács Máté András a Maglódi Evangélikus Egyházközségben végzi hatodéves szolgálatát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!