Evangélikus Missziói Központ

Feliratkozás Evangélikus Missziói Központ hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 7 perc 38 másodperc

Széljegyzet – avagy róluk ki készít majd sikerfilmet?

2020, november 26 - 14:51

Dr. Széchey Rita írásában orvosi megközelítésben reflektál a gyermekeket érintő érzékenyítő törekvésekre és a nemváltást célzó kezelések, műtétek veszélyeire.

Az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület elnökének körlevele és hitvallása

2020, november 23 - 01:00

Részlet Garádi Péter alább közölt körleveléből, amely után a személyes hitvallása olvasható:

„Kedves Testvérem, aki olvasod ezeket a sorokat! Ha úgy gondolod, hogy az alábbi/mellékelt Személyes hitvallás szorongató időben írás tartalmával egyetértesz, mert ez neked is személyes hitvallásod, akkor kérlek, fejezd ki ezt szóbeli, írásbeli megszólalásoddal, aláírásoddal és azzal, hogy gyülekezetedben, rokonságodban, tágabb környezetedben másoknak is felhívod a figyelmét arra, hogy hitvallásos időket élünk, amikor Isten minden keresztyénnek az eddig tapasztaltnál nagyobb felelősséget és több szolgálatot adott. ...” 

Megmagyarázhatatlan békesség – fájdalmak között is

2020, október 8 - 02:00

Dobóné Somogyi Eszter szociális munkásként drogos hajléktalanok között dolgozott tíz éven át Budapest utcáin. Férjhez ment Dobó Dániel evangélikus lelkészhez, vidékre kerültek, édesanya lett. Elindította a nagy sikerrel működő esztiteka.blog.hu-t, majd novellaírásba kezdett, és hamarosan elkészül első regénye is. Kisebbik gyermekük otthoni ellátása mellett a miadéle.com oldal koordinátora, valamint vállalkozások közösségi oldalait kezeli, és megjelenést biztosít számukra saját felületein. Hivatásáról, házasságáról és gyermekeiről megosztott történetei Isten jóságos vezetéséről, egy „karnyújtásnyira” lévő kegyelméről szólnak.

Jézus legyőzi a tényeket

2020, október 8 - 02:00

„Sötétség, vihar, hullámok, félelem – ezek a tények. Jézus jelenléte azonban mindezeken túl – úgy, hogy ő akár a vízen sétál oda a távolból – valóságosan tapasztalható."
Az idei országos evangelizáción dr. Bácskai Károly igehirdetése segített átgondolnunk egy jól ismert bibliai történet mai aktualitását.
A folytatásban két interjúrészletben Mirák Katalin és Neuberger Ildikó szól Jézus közelségének életünk mélységeiben való megtapasztalásáról.

Arccal vagy háttal?

2020, október 8 - 02:00

Az idei országos evangelizáción a Jeremiás könyve 7,16–28 igerész alapján hirdette az igét az evangélikus missziói lelkész, Szeverényi János.
A hűtlen, neki hátat fordító gyermekét, népét is mentő szeretettel szerető Isten intéz hozzánk kemény szavakat is. Mivel életbevágó, hogy arccal vagy háttal fordulunk felé... 

Istennek van ereje a teljes szabadításhoz

2020, október 8 - 02:00

Semes-Bogya Tibor Ferenc a hagyományos őszi országos evangelizáció október 10-i alkalmán tett tanúságot Isten őt egészen megújító kegyelméről. Elmondta, hogyan talált új életet, szabadulást Krisztusnál a magány, az alkoholizmus és a hajléktalanság évei után, és hogyan segít ő most hajléktalan embertársainak az Üdvhadsereg címzetes kapitányaként, lelkészeként.

Isteni sugallatok

2020, október 8 - 02:00

A 2020. évi országos evangelizáción az egyik tanúságtevőnek Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész kérték fel a szervezők. Elmondta, hogy ateista családból származik, később vált számára fontossá az Istennel való kapcsolat. Megosztotta a hallgatósággal, hogy Isten miként ültette a szívébe egy ökumenikus fatemplom építésének az álmát az Őrség kapujában, a Magyarföld nevű kis faluban.

Ne féljünk annyira a haláltól!

2020, október 8 - 02:00

Készítette: Deák László


Dr. Csókay András idegsebész Deák László kérdéseire válaszolva tanúskodik Istenbe vetett hite alakulásáról. Egészen máig tartó diákszerelme, pályamódosítása, élete szakmai kihívásainak és drámáinak átélése mind Istennel való szoros kapcsolata által válhatott áldássá számára. Istentől kapott úttörő ötletekről és a háttérima erejéről is hallhatunk a bangladesi sziámi ikrek 2019 augusztusában végzett szétválasztó műtétjét vezető orvostól.

A tanúságtétel a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium évkezdő munkatársi csendesnapján hangzott el a kispesti evangélikus templomban.

Számomra a remény egy személy: Jézus

2020, október 8 - 02:00

Készítette: Erdészné Kárpáti Judit


Győriné Széchey Rita számos mélységet és talpraállást élt meg kora gyerekkorától. Először ikertestvérével édesanyjukat veszítették el váratlanul. Az örökölt ritka genetikai betegség folytán testvérétől is búcsúznia kellett, majd 2013-ban saját élete is egy hajszálon függött. Az orvos-író, aki elsősorban feleségnek, édesanyának vallja magát, érzékenyen, hittel átszőve fogalmazza meg történeteit minden korosztály számára.
Ritát családról, hitről, könyvei, írásai születéséről kérdezünk a Lélekhangolóban.

Egyházmegyei Ifjúsági Nap

2020, augusztus 18 - 02:12

Szeretettel hívja a Pesti Evangélikus Egyházmegye a 12-18 éves fiatalokat az Egyházmegyei Ifjúsági Napra

Időpont: szeptember 26., 9.30–16 óra

 

Ars Sacra Fesztivál 2020 Cinkotán

2020, augusztus 18 - 02:12

Keresztyénként élni a mai világban: szeretettel és hittel a határon innen és túl

A XIV. Ars Sacra Fesztivál estjének adott helyet a Cinkotai Tájház 2020. szeptember 12-én. Átélhették a jelenlévők, hogy a népdalokba, versekbe, az emberi történetekbe és az ihletett gondolatokba rejtett bölcsesség, szeretet Isten jelenlétéről beszél a világunkban.

 

Országos evangelizáció 2020

2020, augusztus 18 - 02:12

Az idei évben is megrendezésre kerül az országos evangelizáció a Deák téri templomban.
Időpont: október 10. 9.40–12.45

Kérjük testvéreink imádságát az evangelizáció áldásaiért, és hogy Isten tartsa meg országunkat, népünket és egyházát az Ő Igéje által.

Ez az a nap! – online közvetítés

2020, július 22 - 12:13

Honlapunkon újranézhető az Ez az a nap! 2020. július 18-ai öt órás online közvetítése a Puskás Arénából és a közreműködők videó-bejelentkezéseiből.  

Kiút a megtört életből

2020, június 15 - 02:00

Készítette: Deák László

Semes-Bogya Tibor Ferenc a nevelőotthonból a lelkészi szolgálatig vezető kanyargós útjáról és Krisztus mentő szeretetéről tesz tanúságot az interjúban.
Miután ő is megtapasztalta az új életre találást az alkoholizmus és hajléktalanság évei után, az elesettek, hajléktalanok felé szolgáló Üdvhadsereg egyház munkatársaként és címzetes kapitányaként hirdeti az evangéliumot, cselekvő módon.

Az Evangéliumi Aliansz hírlevele

2020, június 2 - 02:12

Az Evangéliumi Aliansz hírlevelében 2020 pünkösdjén: visszatekintés, tervek, lelki útravaló

Missziói pályázat 2020

2020, február 17 - 01:00

A Magyarországi Evangélikus Egyház Evangelizációs és Missziói Bizottsága pályázatot

ír ki az evangélikus gyülekezetek és egyházmegyék missziói munkájának támogatására.

 

Tudnivalók és űrlap itt.

Ma is az Ige hat az emberek életében

2020, január 2 - 01:00

Készítette: Kulcsár Anikó

„Az ember ma is Isten-kompatibilis, és futnak rajta Isten programjai" – fogalmaz korunk nyelvezetével Győri János Sámuel. A még mindig friss, különféle szolgálatokban aktív, nyugalmazott lelkész szolgálata kezdeteiről, a különböző korok média- és technika-adta lehetőségeiről és a Sátán-tagadás veszélyeiről is szól az interjúban.
Szeverényi János áhítata: Vétkeznek-e a keresztyének?

Szeretettel és hittel a határon innen és túl

2020, január 2 - 01:00

Készítette: Erdészné Kárpáti Judit

Az Ars Sacra fesztivál rendezvényén Cinkotán, szeptember 12-én, Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekművész, valamint Kudlik Júlia, a Magyar Televízió Örökös Tagja Szeretettel című albumuk énekes-prózai előadását osztották meg a jelenlévőkkel.
Szeverényi Jánost fotós múlttal rendelkező missziói lelkészként kérték fel egy kiállításra és előadásra az általa sűrűn látogatott Kárpát-medencei keresztyén magyar közösségek életéről.  

Világjárvány és végső reménység

2020, január 2 - 01:00

Készítette: Erdészné Kárpáti Judit

Hétköznapjainkat akarva-akaratlanul a vírushelyzet hírei hatják át. A világjárvány átírja a terveit, kikezdi a nyugalmát nem hívő és hívő embereknek egyaránt. A gyermeki hitünk felnőtt hitté alakulhat, és Istenbe vethetjük a minden másban megingott bizalmunkat, derül ki a Szeverényi Jánossal készült interjúból.
A Híd magazin szerkesztőjével a lap témájául is szolgáló világjárvány apropóján beszélgetünk.

Lelkünk horgonya

2020, január 2 - 01:00

Készítette: Erdészné Kárpáti Judit

Augusztus 22-én került megrendezésre az Aliansz – Magyar Evangéliumi Szövetség által szervezett nyári nemzetközi evangéliumi találkozó, a BalatonNET, ezúttal online közvetítéssel.
Az idei mottó a reménységre, a „lélek horgonyára” utalt, a Zsidók 6,19 ige alapján. Az elhangzott énekek, előadások, igei üzenetek és beszélgetések a bizonytalan helyzetek ellenére való hit erősítését tűzték ki célul.

Oldalak