Ahhoz, hogy higgyem, látnom is kell?

Ahhoz, hogy higgyem, látnom is kell?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Isó M. Emese
Természetesen nem tudjuk, hogy nézett ki Jézus, de a modern technikai eszközöknek köszönhetően láthattuk már, hogy nézhetett ki egy átlagember Krisztus korában. A keresztények mindig is szerették volna látni Jézus hiteles képmását, így a művészeti hagyomány igyekezett azt láttatni. Ne felejtsük el azt sem, hogy Jézus arcának „keresése” hajtóereje és problémája is a keresztény képi nyelv kialakulásának. A téma aktuális, hiszen az elmúlt hónapokban számos sajtóorgánum és mozgalom kéri számon az európai festészeten, hogy európai, fehér Krisztus-képet teremtett. Mégis mit tart a hagyomány Krisztus hiteles képmásának?

A Mandylion, más néven Krisztus szent arca úgynevezett akheiropoiéton alkotás, azaz nem ember alkotta kép. Olyan mű, amelyet a legendák szerint Krisztus maga hozott létre arcát egy kendőben megtörölve. A történet szerint Edessza ura, Abgar szír király leprában szenvedett, és elküldte Tádét Jézushoz, hogy hozza el őt az udvarába: felajánlotta neki, hogy nála élhet, hirdetheti az igét. Krisztus nem fogadta el a meghívást, így Abgar azt kérte küldöttétől, hogy legalább fesse meg neki az arcképét, ha maga személyesen nem láthatja őt, hiszen betegsége akadályozza az út megtételében. Tádé azonban képtelen volt megörökíteni az arcvonásait, s Krisztus ezt látva megtörölte arcát egy nedves kendőben, amelyen ott maradt vonásainak a lenyomata. A küldött ezzel a Krisztus által készített portréval tért haza. Amikor a király kezébe vette a képet, csodálatos módon meggyógyult.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!