Ahol a polgármester rendszeresen találkozik egyházvezetőkkel

Ahol a polgármester rendszeresen találkozik egyházvezetőkkel

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Buday Barnabás
Miskolc – A görögkatolikus Miskolci Egyházmegye Püspöki Hivatalában került sor február 18-án az idei esztendő első egyházvezetői-polgármesteri találkozójára a borsodi megyeszékhelyen. A korábban negyedévente megtartott baráti jellegű beszélgetéseken az egyházak és a város vezetői aktuális kérdésekről – nehézségekről és örömökről – tájékoztatják egymást. A mostani alkalom több szempontból is különleges volt.

A legutóbbi önkormányzati választáson Kriza Ákos miskolci polgármestert Veres Pál váltotta a poszton. A korábbi városvezető kiemelten fontosnak tartotta az egyházakkal való kapcsolattartást, hiszen az elmúlt évtizedben történt nagyszámú beruházás és felújítás között nem csekély számban voltak közös konzorciumi partnerségben végzett és elvégzett feladatok. Ennek a „tradíciónak” a folytatása mellett döntött Veres Pál, aki tavaly nyáron szervezte meg az első – kibővített – találkozót. Az önkormányzati választáson független jelöltként az ellenzéki pártok támogatásával győzelmet aratott volt gimnáziumigazgató – a római katolikus, a görögkatolikus, a református és az evangélikus felekezet elöljárói mellett – a városban élő zsidóság vezetőit is meginvitálta.

Miskolc új első embere az elődjéhez hasonlóan látja az egyházak társadalmi súlyát és meghatározó jelentőségét. Ahogyan Ternyák Csaba, a római katolikus Egri Főegyházmegye érseke kiemelte, e mostani közös egyeztetésnek külön súlyt adott, hogy az észak-magyarországi térségben az évtizedek óta örömmel megélt ökumenikus imahét idén – a pandémia miatt – pünkösd környékére halasztódott, így a hasonló közigazgatási területeken kialakított egyházkerületek püspökei sem tudtak találkozni eddig egymással.

A résztvevők e mostani találkozáson köszönthették körükben először Pásztor Dánielt, a Tiszáninneni Református Egyházkerület új püspökét, aki az e tisztségben három cikluson át szolgáló Csomós Józsefet váltotta ez év elején.

A szívélyes és valóban baráti hangulatú alkalom házigazdája Orosz Atanáz görögkatolikus püspök volt. (Mivel betegsége miatt Fabiny Tamás püspök nem vállalkozhatott a találkozóra, az „evangélikus színeket” az együttléten e sorok írója képviselte. A megbeszélésen ezúttal is jelen voltak miskolci zsidó testvérek: Markovics Zsolt rabbi a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és Fuchs Jehosua az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek a képviseletében.)

A beszélgetés „természetesen” a járványhelyzetről való tájékozódással kezdődött. Az egyházi megoldások olykor különböznek, de a cél azonos: a közösségek átmentése a vírus utáni időszakra. Futó építési projektekről is hangzottak el tájékoztatások. Elindult a diósgyőri vár felújításának második üteme, és már befejeződött a diósgyőri II. János Pál pápa tér hosszú évek óta várt kialakítása – felszentelésének időpontja azonban még „Covid-függő”.

Új helyszínen valósulhat meg a fogyatékkal élők nappali ellátására irányuló evangélikus projekt, a reformátusok országos óvodaprogramjának részeként pedig jól haladnak a miskolcinak a megvalósulása. Ennek „hozadékaként” – többek között – az egykori evangélikus iskolaépület is megújul a Kishunyad utcában. Így az evangélikus gyülekezet által tavalyelőtt értékesített ingatlanban szeptembertől kétcsoportos református óvoda nyílhat a belvárosban.

Az egyházvezetők és a miskolci polgármester találkozása – közös hitünk megéléseként – imádsággal ért véget.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyének korábbi polgármestere, a tisztségre – betegsége miatt – 2019-ben jelölést már nem vállaló Kriza Ákos (Nagyvárad, 1965. február 10. – Miskolc, 2021. január 18.) a miskolci unitárius közösség tagja volt. Búcsúztatása január 30-án a Miskolci Evangélikus Egyházközség belvárosi templomában, temetése a Mindszenti evangélikus temetőben történt Kászoni József nyugalmazott unitárius püspök és Sándor Frigyes evangélikus lelkész szolgálatával. Az elhunytat a templomban Orbán Viktor miniszterelnök búcsúztatta.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2021. március 7-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!