Ahol múlt és jövő találkozik – Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai konferenciája Budapesten

Ahol múlt és jövő találkozik – Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése szakmai konferenciája Budapesten

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Egyházi Könyvtárak Egyesülése, fotó: Baranya Péter
Budapest – Élő muzeális gyűjtemények – Élő egyházi könyvtárak címmel szervezett szakmai napot az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) október 2-án Budapesten, az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) konferenciatermében.

A rendezvény az Országos könyvtári napok 2018: Könyvtárak – Közös tudás – Közösségi hozzáférés tematikus hét Örökség és emlékezet programjához kapcsolódott. Az EKE már korábban is fontosnak tartotta, hogy tagkönyvtárai is csatlakozzanak az országos könyvtári napokhoz. Az egyesülés 2018-ban immár másodszor rendezett szakmai összejövetelt az országos eseményhez kapcsolódva.

Ásványi Ilona, az EKE elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) által koordinált szakmai hét több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Bevezetőjében arról szólt, hogy az országos könyvtári napok tematikus hét ebben az évben három jeles eseményhez kapcsolódik: az egyik a családok éve, melyet a magyar kormány kezdeményezett; a másik a kulturális örökség európai éve az Európai Bizottság javaslatára; a harmadik pedig egy születésnap: 25 éve jött létre a Nemzeti Kulturális Alap, mely szervezet negyedszázada támogatja a kultúrát hazánkban. Az egyházi könyvtárak – az országos muzeális gyűjteményekkel karöltve – programjukkal a három jeles esemény közül az európai kulturális évhez is csatlakoznak. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy minél többen felfedezzék és megismerjék Európa kulturális örökségét. Az év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!