AJÁNLÓ: Orgona 10

AJÁNLÓ: Orgona 10

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: dr. Ecsedi Zsuzsanna, fotó: Müpa
A Művészetek Palotája (Müpa) programjai örvendetes módon gazdagítják Budapest koncertéletét, ezen belül az orgonahangversenyek kínálatát is. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonája éppen tízéves. Ebből az alkalomból beszélgetünk Fassang László Liszt-díjas érdemes művésszel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a párizsi Conservatoire tanárával, a Müpa saját szervezésű orgonás programjainak szerkesztőjével.

Miben különbözik egy hangversenytermi orgona a templomokban álló társaitól?

– Leginkább azt várják ezektől a hangszerektől, hogy az orgonairodalom szélesebb spektrumát lehessen rajtuk megszólaltatni. És legyenek rajtuk olyan szabad kombinációk, amelyek lehetővé teszik, hogy sok előadó gördülékenyen tudja követni egymást az előadásban, mint például a tavalyi Bach-maraton alkalmával. Ami a hangzást illeti: az ilyen orgonáknak komoly szerepük van a zenekarral való együtt játszásban. Gazdag alap- és nyelvkar, jelentős hangenergia birtokában kell egyenrangú félként felvenni a versenyt. Egy orgona hangzását alapvetően az határozza meg, hogy milyen stílust képvisel, és azon belül hogyan vannak intonálva a regiszterei. A Müpa orgonája az eklektikus modern koncerttermi orgonastílusba illeszkedik, és a legnagyobb hangszerek közé tartozik: ötmanuálos, kilencvenkét regiszteres, 6804 sípból áll.

Mekkora a legkisebb és a legnagyobb síp?

– A legnagyobb síp tíz méter hosszú. Aki pedig a legkisebbre kíváncsi, jöjjön el az orgona születésnapjára, a bérlethez ajándékba kapja a legkisebb síp élethű másolatát!

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet 2016. május 15-én megjelenő számában.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!