Az Írók Boltjában mutatták be az Aki királynak született című kötetet – Videó

Az Írók Boltjában mutatták be az Aki királynak született című kötetet – Videó

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Encián Kiadó
Budapest – Az Encián Kiadó gondozásában 2014-ben jelent meg Dorothy L. Sayers Aki királynak született – Tizenkét hangjáték Jézus Krisztus életéről című műve. A kötetet 2015. március 4-én az Írók Boltjában mutatták be. A bemutatón kötet fordítójával, Pásztor Péterrel beszélgettek.

Egy hangjáték, melyet először 1941–42-ben sugárzott a BBC. A különlegesség mégsem a műfaj, hanem a tartalom. Jézus életét, az ő földi munkáját mutatja be a szerző. Teszi ezt úgy, hogy Jézust a körülötte élő, őt követő vagy elutasító emberek gondolkodásán keresztül is láttatja. Az angol származású Dorothy L. Sayers az evangéliumi történetre építve, annak nyelvezetét azonban újragondolva mutatja be az örömhír történetét. A kötet és a rádiójáték máig tartó sikerét talán legjobban az mutatja, hogy az immáron több mint hetven éve bemutatott tizenkét részes színdarabot már nyolc alkalommal – legutóbb 2011-ben – megismételte a BBC.

E tizenkét mesteri színdarab képes új életre kelteni a jól ismert evangéliumi történetet. Kiderül, hogy igazi drámával van dolgunk: hús-vér szereplőkkel, sok feszültséggel, vívódással, mélységgel és magassággal, szenvedéssel és beteljesüléssel. Talán ezért is írja C. S. Lewis a kötetről a következőket: „Az Aki királynak született… szerintem telitalálat. Nem egyszer valódi (és forró!) könnyeket ontottam olvasás közben, Mauriac Jézus élete óta semmi így meg nem indított… Még nagyon sokszor el fogom olvasni…”

Az Írók Boltjába rendezett könyvbemutatón a fordítóval, Pásztor Péterrel a kötet szerkesztője, Tóth Sára irodalomtörténész beszélgetett.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!