„Aki szeret, az énekel. És aki énekel, az kétszer imádkozik.”

„Aki szeret, az énekel. És aki énekel, az kétszer imádkozik.”

Share this content.

Szöveg: dr. Fabiny Tamás
Cantate Domino canticum novum, olvassuk a 96. zsoltár 1. versének latin szövegében. Magyarul ez így hangzik: „Énekeljetek az Úrnak új éneket!” Innen kapta a mai vasárnap az evangélikus egyház gyakorlatában a Cantate, énekeljetek nevet.

Reméljük, hamarosan ismét felcsendülhet az elnémult templomokban is az ének. Ám addig is dicsérhetjük otthnunkban, egyedül vagy családi körben az Urat. Gryllus Dániel és Lackfi János szerzeményeként számos csodálatos karanténzsoltár született az elmúlt hetekben és hónapokban. Ezzel e két elkötelezett keresztény művész arról tanúskodott, hogy Istentől a bezártságban sem szakadhatunk el, sőt, ilyenkor lehet igazán szorossá fűzni a kapcsolatot vele. A karantén felfelé mindig nyitott, ezért énekelhetünk az Úrnak mindig új éneket.

Szent Ágoston így fogalmazott„Aki szeret, az énekel. És aki énekel, az kétszer imádkozik”.  

Énekeljünk és imádkozzunk. Amikor Pál apostol és munkatársa, Szilász a Biblia szerint a filippi börtönben volt, akkor éjféltájban ők énekeltek és imádkoztak. És egyszercsak megnyíltak a börtön ajtajai.

Hiszem, hogy hamarosan mi is átéljük a csodát, és újra megnyílnak a bezárt ajtók. Addig is énekeljünk az Úrnak új éneket, akár Gryllus Dániel és Lackfi János karanténban írt egyik zsoltárával: 

Fogságból kivezetlek tégedet,

Négy fal közt óvlak én.

Bárhol légy, én is ott vagyok veled,

Meghallgatlak, fogom két kezed.

Ne féljetek, megmentelek… 

Fabiny Tamás gondolatai a Kossuth Rádió Mai ige rovatában hangzottak el, 2020. május 10-én, vasárnap reggel.

Címkék: Cantate - áhítat - Fabiny Tamás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!