Túlélés a mindenen átívelő szeretet erejével – Újabb Oscar-jelölésért izgulhatunk

Túlélés a mindenen átívelő szeretet erejével – Újabb Oscar-jelölésért izgulhatunk

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje képviseli az idei Oscar-díjért folyó versenyben Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában. A rendező Susotázs című, szinkrontolmácsokról szóló rövidfilmje tavaly bekerült a tíz legjobb élőszereplős alkotás közé. A fiatal filmest az Újratervezés című egymilliós nézettségű kisfilmje által ismerte és szerette meg a közönség. Most a rangos díjra jelölt műve is hasonló érzékeny, finom dráma, amelyre érdemes jegyet váltanunk.

Az Akik maradtak egy lélekemelő, emberséggel teli történet, amely a szeretet, az egymásra figyelés, az empátia gyógyító erejéről szól a második világháború utáni Budapesten. A nézőtéren ülve azt érezhetjük, hogy szinte semmi sem történik, csupán zajlik az élet a maga medrében, mégis elementáris erővel hat ránk a két főhős tiszta, egymás és az élet iránti szeretete. A történet F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján íródott, Tóth Barnabás és Muhi Klára forgatókönyvéből.

A főhős Aladár – a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly (Félvilág, Amartfűi rém) alakítja – magányos, a második világháború borzalmait túlélt nőgyógyász, aki elvesztette a családját. Egyik nap fiatal páciens érkezik hozzá. Klára (az ígéretes tehetségű Szőke Abigél játssza) dacos fiatal lány, aki makacsul „várja haza” szüleit a haláltáborból. A kettejük közti összetett, szeretetben és érzelemben gazdag kapcsolat áll a dráma középpontjában, amelyből az őket körülvevő 1945 utáni időszakot is kiválóan megismerhetjük. Klára nagyszájú és okos kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik, míg a negyvenes orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által.

Tóth Barnabás intelligens, megindító történetet álmodott vászonra, amelyben a két főhős összekapaszkodva nemcsak a világháború traumáját képes együtt feldolgozni, hanem az ötvenes éveket is humorral és szeretettel tudja átvészelni. A majd másfél órás film mellőzi a harsányságot, a hatásvadászatot, szép lassan bontakozik ki egy megható emberi történet.

A szereplők között az ismert és kiváló színészek mellett – Nagy Mari, Simkó Katalin, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva – olyan meglepetések is feltűnnek, mint Spitzer Gyöngyi „Soma” vagy Paizs Miklós.

Az Egyesült Államok leghíresebb filmes megmérettetésén az Amerikai Filmakadémia képviselői január elején választják ki az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért kelhetnek majd versenyre. A jelöltek listáját 2020. január 13-án hozzák nyilvánosságra, addig csak szurkolhatunk Tóth Barnabás filmjének, amely szeptember 26-ától látható a magyar mozikban.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 37–38. számában jelent meg 2019. szeptember 22-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!