Akik a remény útján haltak meg – ökumenikus imádság a meghalt menekültek emlékére

Akik a remény útján haltak meg – ökumenikus imádság a meghalt menekültek emlékére

Share this content.

Szöveg: Szőke Péter, fotó: Merényi Zita / Magyar Kurir
Budapest – Június 20-án, a menekültek világnapján a Szent Egyed Közösség tagjai és barátai a világ számos pontján, többek között a budapesti Kaniziusz Szent Péter templomban is megemlékeztek azokról, akik az Európába vezető úton veszítették életüket, miközben háború, elnyomás, szegénység elől menekültek egy jobb jövő reményében.

Szőke Péter a Szent Egyed Közösség nevében köszöntötte a résztvevőket. Ferenc pápát idézte: a migránsokban ne fenyegetést, hanem embereket, történeteket, sorsokat, életeket lássunk. Világunkat ma a szegényekkel kapcsolatos fóbia jellemzi: féltjük tőlük hamis biztonságérzetünket, ezért távol akarjuk őket tartani. Ahogy falak emelkednek a menekültekkel és más szegényekkel szemben, úgy omlanak le az emberség eddig megingathatatlannak vélt sáncai. Lassan az is gyanús, aki segíteni akar a rászorulókon. Ebben a helyzetben eszünkbe jut a zsoltáros szava: „Ha az alapfalak leomlanak, mit tegyen az igaz?” (Zsolt 11,3) Első válaszunk az imádság, a lázadás kiáltása a mélységből, amely elnyelte menekült testvéreink életét, hogy az Úr támassza fel őket, és ne engedje, hogy civilizációnk, emberségünk is elsüllyedjen.

Az ökumenikus imádságot vezető Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök a Jelenések könyvének egy mondatáról elmélkedett: „Ezután új eget és új földet láttam, mert az első ég és az első föld elmúltak, és tenger se volt többé.” (21,2) A tengerről sokaknak a nyaralás jut eszébe. A Biblia jelképvilágában azonban a háborgó tenger gyakran a kiszámíthatatlan, sötét erőket jelenti. Ma pedig konkrétan az életveszély forrása sokak számára. Ám ismerünk és hirdetünk valakit, aki képes háborgásán úrrá lenni. Ez a valaki pedig arra tanít minket, hogy merjünk lépni azok felé, akik szükséget szenvednek. A mártír Dietrich Bonhoeffert idézte: „Az egyház akkor egyház, ha másokért él.” Jézus Pétert is képessé tette a hullámokon járni. Így mai tanítványaitól is azt kéri, hogy merjünk kilépni a bizonytalanba, járjunk a tajtékos vízen, hogy merjük elhagyni hagyományaink, megszokásaink biztosnak tűnő bárkáját.

Az elmúlt három évtizedben közel 35 ezren veszítették életüket tengerbe fúlva, a sivatagban szomjan halva, vagy éppen mások kegyetlenkedése és érzéketlensége miatt. Közülük sokak nevét és történetét ismerjük: ezek közül olvastak fel néhányat az imádságban. De Isten valamennyiüket ismeri és szereti. Az ő emlékükre gyújtottak gyertyát a résztvevők, köztük Michels Antal józsefvárosi plébános, valamint Bolba Márta evangélikus lelkész, a Jezsuita Menekültszolgálat, az Isteni Szeretet Leányai és a Szociális Testvérek képviselői a templomot zsúfolásig megtöltő számos hívő és jóakaratú ember mellett.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!