Akik százezrekhez szólnak – Megbeszélés az idei rádiós, illetve tévés istentiszteletekről

Akik százezrekhez szólnak – Megbeszélés az idei rádiós, illetve tévés istentiszteletekről

Share this content.

Szöveg: Illisz L. László, fotó: Balicza Máté
Budapest – A szokásos évindító megbeszélésre gyűltek egy asztal köré az északi egyházkerület püspöki hivatalában azok a lelkészek, akik 2017-ben az MTVA csatornáin adásba kerülő rádiós, illetve tévés istentiszteleteken fognak szolgálni.

A leginkább egy kommunikációs tréningre emlékeztető, kifejezetten a hasznos, gyakorlati problémákra koncentráló megbeszélést az esemény házigazdája, Fabiny Tamás médiáért felelős püspök nyitotta meg. Bevezetőjében – egyebek mellett – arra hívta fel a figyelmet, hogy aki a tömegkommunikációs csatornáinkon keresztül szól az emberekhez, annak egyaránt figyelnie kell a templom törzsközönségére és a véletlenül betévedőkre. Vagyis a prédikáló lelkész elsősorban a saját gyülekezetéhez szóljon, de igyekezzen úgy beszélni, hogy a közvetített istentisztelet sok százezer hallgatója közül azokat is megszólítsa, akik nem tartoznak az evangélikus közösséghez, akik esetleg csak spontán kapcsolódnak be a közvetítésbe. És aki a szószéken áll, ne csak hirdesse, hanem ragozza is az Igét – tette hozzá a püspök, arra utalva, hogy a tömegkommunikációban megszólaló lelkészeket fokozott nyelvi felelősség is terheli. Fabiny Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy a közvetített istentiszteleten szolgáló lelkésznek ne csak a prédikációra, hanem az egész szertartásra legyen gondja, az előkészítésébe vonja be a gyülekezet tagjait, ügyeljen arra, hogyan szól a kórus. Fontos ez is – tette hozzá a püspök –, hiszen a hallgatók/nézők az egész egyházról alkotnak véleményt a közvetítések alapján.

Ezt követően a közmédia evangélikus műsorait évtizedek óta vezető/szerkesztő Nagy László beszélt a lelkészeknek arról, hogyan készítik elő technikailag a közvetítéseket. Elmondta: fontos az, hogy a lelkész és a gyülekezet együttműködjön a közvetés lebonyolítóival, akár kompromisszumok árán is, közösen törekedjenek arra, hogy a lehető legjobbat hozzák ki a műsorból. Fontos az, hogy a szolgáló lelkészek tiszteletben tartsák a közvetítések időkereteit, és lélekben készüljenek fel arra, hogy az élő közvetítések esetén nincs javítási lehetőség, a nézők/hallgatók a valós időben elhangzott/látható tartalmat kapják, s ez igen nagy felelősség – tette hozzá a szakember.

A megbeszélés vendége volt Nagy Katalin rádiós/tévés újságíró. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának felelős szerkesztője – sok egyéb mellett – arra intette a lelkészeket, hogy ne többszörösen összetett, ne túldíszített mondatokban beszéljenek, hanem lehetőleg egyszerű jelzőkkel, mert ez segíti a megértést. Kerüljék a nehezen kimondható szavakat, szókapcsolatokat, tudatosan bánjanak a hangjukkal, hangszíneikkel. Nagy Katalin praktikus tanácsokkal látta el a lelkészeket arra vonatkozóan is, hogyan készítsék fel testüket az élő közvetítésre, mennyivel előtte étkezzenek, illetve mint ne fogyasszanak közvetlenül az adás előtt.

A megbeszélés végén a lelkészek, a médiaszakemberek és a püspök úr egészen apró részletekbe menően, az egyes gyülekezetek helyi sajátosságaira is tekintettel, átbeszélték az élő közvetítésekkel kapcsolatban felvetődő kérdéseket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!