Aktuális képzőművészet

Aktuális képzőművészet

Share this content.

Szöveg: Harmati Béla
Tekintettel a mai hazai családvédelmi programra, két, korábban Polgár Rózsa kárpitművész által készített képzőművészeti alkotásra szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét.

Polgár Rózsa kárpitművész (1936–2014) Anyaság (1986) 220 × 2040 centiméter méretű gobelinkárpitja szakrális emlékeztetés arról, hogy az anyaság nem „terhesség”, hanem „áldott állapot”.

A Babatakaró (egyedi gobelintechnika, gyapjú-pamut-selyem) című mű pedig arra a gyakorlatra utal, hogy a kilenc hónap alatt az anya elkészítette a „keresztelési pólyatakarót”, mely megmaradt a családban. Ebben az alkotásban azonban ritka bravúrral alászőtte a saját fényképét is. 

A Munkácsy-, Kossuth-, Nemzeti Örökség-díjas művésznőnek a több tucat itthon és külföldön elhelyezett egyéb műve mellett négy szövött templomi oltárképe is van: Balatonszárszón, Hévízen, Budapest-Rákoshegyen és a Tihanyi apátságban.

Címkék: Polgár Rózsa -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!