Krisztus a valódi igazság! – Beszámoló az Aliansz imahét megnyitó ünnepségéről

Krisztus a valódi igazság! – Beszámoló az Aliansz imahét megnyitó ünnepségéről

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – A világ sokféle kérdésére egy valódi válasz van, mely Jézustól érkezik, miszerint Ő az út, az igazság és az élet. A Krisztusban történő közösség, a testériség, azaz a keresztény közösség került az Aliansz imahét nyitó imaórájának a fókuszába.

„Az összetöredezett világ vágyik arra, hogy elhozzuk a békességet” – hangzott az Aliansz imahét köszöntőjében. Valóban, a keresztény egység képe, a tiszta és igaz szó, a bibliai üzenet barátságos továbbadása lehetőséget teremthet arra, hogy felismerjük, hogy a múló értékek helyett a valódi igazságot kell keresnünk. A felekezeti egységben évről évre megrendezendő Aliansz imahét célja, hogy kifejezze a Krisztusban való egység erejét.

Így gyűltek össze a Magyarországi Metodista Egyház székházának templomában többek között a református, az evangélikus, a baptista, a pünkösdista, az OM-misszió, a Golgota gyülekezet, az adventista és a baptista felekezetek vezetői és hívei, hogy testvéri közösséget alkotva együtt adjanak hálát az Úrnak. Az ünnepi nyitó imaórán Pásztor Zsófia, a metodista gyülekezet lelkésze kiemelte, hogy nemcsak ünnepnapokon vagy ökumenikus rendezvényeken, hanem „a mindennapokban is érdemes a felekezeti közösségre gondolni, arra, hogy egységben vagyunk”.

„Én vagyok az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6b) – ennek az igének alapján tartotta meg ünnepi igehirdetését Végh Tamás. A református lelkipásztor a bűn és bűnbocsánat kérdésén keresztül rámutatott, hogy az ember megromlott természetét sem önmaga, sem a világ nem képes helyreállítani. „A bűnre Isten megoldása nem az ember önmegváltása, hiszen Ő tudja, hogy ember erre nem képes. Arra csak Jézus Krisztus által van lehetősége az embernek” – fogalmazott. A Budapest-Fasori Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora beszédében arra is figyelmeztetett, hogy az emberi természetből adódóan „igazságtalan emberekként követeljük az igazságot, miközben magunk is a »léc alatt« vagyunk”. A lelkipásztor elmondta, hogy – úgy, ahogy a szőlőmunkások példázatán keresztül Jézus ezt pontosan meghatározza – az isteni igazság és az emberi igazság nem azonos. „Isten egyetlen egyszer volt igazságtalan, akkor is saját fiával, amikor Jézus miértünk a golgotai kereszten – a mi bűneink bocsánatára – szenvedett.”

Az Aliansz imahét nyitó imaóráján a felekezetek képviseletében a jelenlévő egyházi képviselők imádságot mondtak. Az Úrhoz fordultak többek között a reformációért és a megújulásért, a keresztények egységéért, a misszióért, az üldözött keresztényekért, népünkért, a házasságokért, a közösségért, a fiatalokért és az idősekért.

Az imaórán Horváth István a szervezet programjait ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Az Aliansz főtitkára elmondta, hogy az Aliansz imahetet – melynek a programfüzete itt érhető el – a fővároson kívül számos vidéki településen is megrendezik. A főtitkár ajánlotta továbbá a Házasság Hete, az ökumenikus imahét, a BalatonNET, az Ez az a nap rendezvényeit, valamint egy új kezdeményezésről, az Imádság Budapestért részleteiről is beszámolt. „Minden héten egy-egy metrómegálló környékén élőkért fogunk imádkozni” – fogalmazott.

Az Aliansz imahét nyitó imaórájának végén Szeverényi János evangélikus lelkész, az Aliansz – Magyar Evangéliumi Szövetség elnöke mondott áldást.

Az Aliansz imahetet 2017. január 8–15. között rendezik meg. Az imahét programjaihoz felekezettől függetlenül mindenki csatlakozhat.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!