Amerikai egyházi vezetők elítélik George Floyd meggyilkolását – Folyamatosan frissítve!

Amerikai egyházi vezetők elítélik George Floyd meggyilkolását – Folyamatosan frissítve!

Share this content.

Forrás: index.hu, magyarkurir.hu, The Tablet, ELCA, MTI, hírösszefoglaló: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Evangélikus.hu
Washington – Amerikai egyházi vezetők elítélték George Floyd meggyilkolását, ami 2020. május 25-én történt Minneapolisban (Minnesota állam). Fehér rendőrök erőszakos módon léptek fel a fegyvertelen afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette. Az eseményről videofelvétel készült, és óriási felháborodást váltott ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

Hét katolikus főpásztor, akik az amerikai püspöki konferencia különböző bizottságait vezetik, kijelentették: „Megdöbbentünk, borzasztónak tartottuk és felháborodtunk, ahogy végignéztük a videót, melyen megölnek egy afroamerikai férfit. Ami még megdöbbentőbb, hogy néhány héten belül több hasonló incidens történt. Mindez a végső meghívás a határozott megtérésre, amire mindannyiunknak választ kell adnunk.” Hozzátették: „A rasszizmus… valós és jelenlegi veszély, amelyet teljes mértékben le kell küzdeni.”

Jose Gomez Los Angeles-i érsek, a püspöki konferencia elnöke két nappal később saját nyilatkozatot adott ki. „Önpusztítónak és saját érdekei ellen valónak” nevezte az esemény után kialakult erőszakos tiltakozásokat, de megjegyezte: „Meg kell értenünk, hogy a városokban zajló tüntetések tükrözik testvéreink millióinak megalapozott csalódását és haragját, akik ma is megaláztatást, méltatlanságot és egyenlőtlen lehetőségeket tapasztalnak csak a származásuk vagy a bőrük színe miatt. Nem szabad így lennie Amerikában. ”

A legerősebb és legszemélyesebb nyilatkozatot Blase Cupich chicagói bíboros tette: „A múlt éjszaka nagy fájdalommal néztem, ahogy az emberek dühös haragja fellobbant országszerte. Láttam a várost, ahol születtem, a városokat, ahol éltem, a várost, melyben pásztor vagyok, a várost, ahol tanultam, és most lángokban áll. Megfélemlített az erőszak? Igen. De meglepett? Nem. Ahogy a mondás tartja, ha nem vagy felháborodva, akkor nem figyeltél eléggé.”

„A megoldás ott kezdődik – fogalmazott Cupich –, amikor már nem az »ő válaszuk« arányosságáról beszélünk, hanem a közöttünk lévő arányokról.”

Tiltakoztak Trump miatt

Donald Trump elnök drámai módon demonstrálta saját véleményét a helyzet kapcsán. A Fehér Ház rózsakertjében mondott beszédében kijelentette, hogy Floyd esetében igazságot fognak szolgáltatni, ugyanakkor megerősítette, hogy szükség esetén a katonai erőt is bevetik a zavargások elfojtására. „Ez nem békés tiltakozás. Ezek belföldi terrorcselekmények ” – mondta.

Miközben beszélt, a karhatalmi erők eltávolították a tüntetőket az episzkopális egyházhoz tartozó, közeli Szent János-templom elől, amelynek alagsorát vasárnap este felgyújtották. A templom majdnem két évszázadon keresztül a Fehér Ház kápolnájaként szolgált, és James Madison óta minden elnök imádkozott ott. Trump azzal fejezte be a Rózsakertben tartott beszédét, hogy kijelentette, most egy nagyon különleges helyre megy. Ezután a titkosszolgálat ügynökei és a Fehér Ház alkalmazottai kíséretében átsétált a Lafayette tér túloldalán lévő templomhoz, ahol aztán Bibliával a kezében fényképezkedett. A Fehér Ház munkatársai és Bill Barr főügyész is csatlakozott az elnökhöz a fotózás alatt.

Mariann Edgar Budde, az episzkopális egyház washingtoni püspöke azt mondta, felháborodott a jelenet miatt és bírálta Donald Trump amerikai elnököt, aki a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templom előtt fotózkodott a Bibliával, miközben a rendőrök könnygázzal tartották távol a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tüntetőket a környéktől, írja az MTI. A Szent János-templomot a 19. század eleje óta rendszeresen felkeresték az amerikai vezetők.

Budde azt mondta, a televízióból értesült az elnöki látogatásról. „Fel vagyok dúlva” – mondta a püspök. Az elnök nem imádkozott, amikor felkereste a Szent János-templomot, és nem tett említést országunk gyötrő problémáiról – mondta a CNN hírtelevízió által megkérdezett egyházi vezető, utalva arra, hogy az Egyesült Államokban tömeges megmozdulások zajlanak. „Fogta a hagyományainkban szent szerepet betöltő jelképeket, és úgy állt ott az imaház előtt, mintha azt várta volna, hogy ünnepelni fogják” – mondta Budde. „Nem tudtam mit csinálni, fel kellett szólalnom ellene” – magyarázta, miután közzétette véleményét a történtekről a Twitteren. A püspök szerint az ország mélyebb sebeire kellene koncentrálni a rasszizmus miatti országos tüntetések közepette.

Budde, aki korábban 18 éven át Minneapolisban szolgált, arról is beszélt, hogy a templomot váratlanul érte az elnöki látogatás, amely semmibe vette, hogy ezt a szent helyet szent célokra szokás használni.

Michael Curry, az amerikai episzkopális egyház első fekete vezetője közleményében szintén elítélte, hogy Trump politikai célokra használta fel a Szent János-templomot és a Bibliát. „Tette mindezt olyan időben, amikor országunkban nagy a fájdalom és a szenvedés, cselekedetei pedig sem a javunkat, sem a gyógyulásunkat nem szolgálták” – mondta.

Greg Brewer, a közép-floridai episzkopális püspökség vezetője a Twitteren azt írta, megrendülve látta, hogy a templomhoz közeli Lafayette parkban tüntetőket könnygázzal oszlatták fel azért, hogy az elnök a Szent János-templom előtt tetszelegjen egy Bibliával a kezében. Brewer istenkáromlásnak nevezte a történteket.

Evangélikus nyilatkozat is született

Az Amerikai Egyesült Államok evangélikus elnök-püspöke (ELCA) Elisabeth Eaton püspökasszony ezt a Twitter üzenetet tette közzé a pünkösdhétfői Washington DC-ben történtek kapcsán:

„Az elnök (Trump) a szövetségi hadsereg segítségével tört/nyitott utat a békés tüntetők között annak érdekében, hogy a közeli episzkopális templom előtt tegyen nyilatkozatot és emelje magasra a Bibliát. Sem a helyi lelkésszel, sem a püspökkel nem egyeztetett erről, és nem figyelmeztette őket. Nem csupán manipulatív, hanem deszakralizáló/megszentségtelenítő is volt mindez. Eaton püspök ELCA”

Andrew Cuomo New York-i kormányzó is bírálta a fotózás érdekében bevetett rendőri erőszakot, szégyenletesnek nevezve azt. 

Derek Chauvin volt rendőrtisztet letartóztatták gyilkosság és emberölés vádjával, amiért a május 25-i letartóztatás alatt George Floyd nyakára térdelt. Az intézkedésről készült videofelvételen hallani, amint Floyd azt mondta: „Nem tudok lélegezni”, miközben a rendőr közel kilenc percen át szorította a nyakát. A három másik rendőrt, akik részt vettek az intézkedésben, elbocsátották.
A George Floyd családja által kért független halottkémi jelentés szerint a 46 éves férfi halálát a nyakára és a hátára nehezedő nyomás idézte elő, ami az agy vérellátásának hiányához, fulladáshoz vezetett. A jelentés szerint a hátra nehezedő súly, a bilincs és a testhelyzet is hozzájárult halálához.
Az eset óta tüntetések zajlanak az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök hétfőn azt mondta: szükség esetén a katonaságot fogja bevetni a tüntetések megfékezésére. Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét. Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint Trump azt mondta bizalmasainak, a Fehér Házon kívül akar mutatkozni, és ennek a tervnek a részeként kereste fel a Szent János-templomot.

Ferenc pápa: Nem tűrhetjük el a rasszizmus, a kirekesztés semmilyen formáját

Elítélte a rasszizmus minden formáját és az utcai erőszakot is azzal kapcsolatban szerdán Ferenc pápa. Az MTI beszámolója szerint az egyház a George Floyd haláláról és azt követő megmozdulásokról kijelentette:

Nem tűrhetjük el a rasszizmus, a kirekesztés semmilyen formáját, nem hunyhatunk szemet felettük, minden emberi élet szent, és meg kell védenünk. De ki kell mondanunk azt is, hogy az utóbbi napok utcai erőszakcselekményei önpusztítók. Erőszakkal semmit nem lehet elérni, viszont sokat lehet veszíteni.”

A pápa tragikusnak nevezte Floyd halálát, akiért imádkozik, ahogy mindenki másért is, aki a „rasszizmus bűne” miatt vesztette életét. Hozzátette: nagyon felzaklatja az új amerikai erőszakhullám, és felszólította az ország lakosait, hogy békéljenek meg egymással. „Imádkozzanak nemzeti megbékélésért!” – kérte. Ferenc pápa először szólalt meg az ügyben, a szerdai audenciájának teljes angol nyelvű részét ennek a témának szentelte.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!