Amerikai kórus koncertezett Nyíregyházán

Amerikai kórus koncertezett Nyíregyházán

Share this content.

Szöveg: Kecskeméti Zsuzsanna
Nyíregyháza – Közép-európai turnéjának egyetlen magyarországi állomásaként 2018. május 29-én Nyíregyházán koncertezett az amerikai The Singing Saints Concert Choir. A közel 50 fős, Concordiából érkező vegyeskar dr. Jerrode Baker Marsh karnagy vezetésével május 17. és június 4. között 12 állomáson énekel Németországban, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

A koncert tagjai a Missouri államban lévő concordiai Saint Paul Lutheran High School diákjai. Az amerikai evangélikus középiskola híres egyházzenei képzéséről. A koncert tagjai a karének mellett szólóban és kamarakórusban énekelnek, és hangszeren is játszanak.

A nyíregyházi evangélikus nagytemplomban adott több mint egyórás koncertprogram egyházzenei feldolgozásokra épült. A klasszikus darabok mellett 20–21. századi amerikai zeneszerzők darabjait is hallhatta a nagyközönség, ami valódi kuriózum volt autentikus amerikai előadásban. Izgalmas együttélése volt a koncert Bach, Billing és Loosemore 19. századi hangzásvilágának és a kortárs Robert De Cormier vagy Moses Hogan 2000-es években írott darabjainak. A nagykoncert keretében kamaradarabok és a templom hangzásvilágára építő dicsőítő szólóénekek is felhangzottak.

A hangverseny egy különlegességgel zárult: a kórus elsőként hagyta el a templomot, majd a nagytemplom kapujánál éneklő sorfalat állva képeztek hidat a város felé, így engedték útjukra az őket megtisztelő közönséget. A nézők sokáig a templom előtt hallgatták tovább az éneket, így a koncert hivatalos része után több dallam hangzott el a szabad ég alatt, melyeket a járókelők is szívesen hallgattak. 

A kórus fiataljai látogatást tettek az Emmaus gyülekezet időseinél, és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjainál. A magyarországi villámlátogatást követően Szlovákiában folytatódik a közép-európai koncertkörút.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!