„Ami eddig sci-fi volt, az valóság lesz!”

„Ami eddig sci-fi volt, az valóság lesz!”

Share this content.

Forrás: 777blog.hu
Budapest – Október 12-én immáron harmadik alkalommal tartják meg a Management by Jesus szimpóziumot, ezúttal a Fővárosi Közgyűlés dísztermében. Az esemény kapcsán Kiss Ulrich atya szervezővel beszélgetett a 777 blog a mesterséges intelligenciáról, robotokról és arról, hogy vajon az ember nem próbál-e Istent játszani azzal, hogy mesterséges lényeket teremt.

– Harmadik alkalommal tartják meg a „Management by Jesus” szimpóziumot. Mi volt az első kettő tanulsága?

– Azok kicsit más jellegűek voltak, bár a célközönség ugyanaz volt, vállalkozók és menedzserek. Az első szimpózium az általam tartott vezetői szemináriumok tizedik évfordulóján volt, tehát kicsit összefoglalta az addig történteket. Tavaly pedig a „Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker” mottóval szerveztük meg az eseményt, ahol topmenedzserek adtak elő. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak előadni „rohanjanak oda” hozzánk, hanem a többi előadóra is reflektáljanak. Idén az idők jeleire próbálunk figyelni, ami a II. vatikáni zsinatnak volt az egyik jelszava, de nagyon fontos a gazdaságban is. A világ folytonosan változik, és ha egy cég azon kapja magát, hogy lemaradt, akkor könnyen megszűnhet akár a piaca is.

– Ulrich atya személyét mindig nagy érdeklődés övezte, hiszen nem átlagos, hogy valaki az üzleti világot hagyja ott, hogy szerzetes legyen. Amikor egy ilyen eseményen előad, akkor milyen arányban beszél Önből az egykori vállalkozó és milyen arányban a pap?

– Én ezt nem így méricskélem, hanem egységben látom. Mi egy szolgálatot nyújtunk a vállalkozóknak, akik szeretnék összeegyeztetni a hitüket egy sikeres vállalkozással. Mert a kettő nemhogy nem ellentéte egymásnak, hanem kölcsönösen tudja segíteni a másikat. Az idei szimpózium a jövő nagy változásával foglalkozik: a társadalmi trendekkel foglalkozók egyöntetűen egyetértenek abban, hogy egy egészen új ipari forradalomban vagyunk, amelyet digitális forradalomnak nevezünk. Ezen belül pedig a jövőben a robotok fogják alakítani a kultúra képét: amit eddig science fiction filmekben láttunk, az valósággá fog válni. El fog jönni az idő, amikor Budapest utcáin is robotok fognak majd járkálni, de mindenekelőtt nem ott lesznek, hanem a gyárakban és az üzemekben. Lényegében meg fog szűnni a legtöbb ipari munka, mint ahogy az ipari forradalom is drasztikusan lecsökkentette a mezőgazdasági munkát. A lakosságnak csak öt százaléka fog a jövőben így dolgozni, de mi lesz a többivel? Erre egyelőre még csak kétségbeesett válaszok vannak.

Az interjú ITT olvasható tovább.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!