Emléktáblát helyeztek el Liszt Ferenc tiszteletére a rigai evangélikus dómban

Emléktáblát helyeztek el Liszt Ferenc tiszteletére a rigai evangélikus dómban

Share this content.

Forrás: Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna
Riga – A balatonboglári gyülekezet tagja, Vizi László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályának vezetője képviselte hazánkat január végén Rigában, a Liszt Ferenc tiszteletére elhelyezett emléktábla avatásán.

A rigai magyar nagykövetség kezdeményezésére megvalósult projekt háttere, hogy Lettország legnagyobb (evangélikus) dómja orgonájának 1884. január 31-i avatására a magyar zeneszerzőt kérték fel egy külön zenei darab megírására. Így az orgonán eljátszott első zeneművek egyike Liszt nevéhez kötődik.

A katedrális dékánja örömmel fogadta a megvalósításhoz a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította az anyagi hátteret. Az esemény jelentőségét növeli az is, hogy Mátyássy László munkáját dicsérő emléktábla avatására Lettország és a balti térség legrégebbi középkori templomában került sor, Riga világörökség részét képező belvárosában. A katedrálist nemcsak a helyiek látogatják, hanem a városba érkező számos turista is. Az emléktábla elhelyezésére jól látható, központi helyen, a főbejáratnál, a főhajó első oszlopán került sor.

Az emléktábla avatásán meghívott vendégként megjelent a rigai metropolita érsek, a Lett Tudományos Akadémia elnöke, a Lett Zeneakadémia rektora, a lett Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője, parlamenti képviselők, nagykövetek, a magyar diaszpóra vezetősége, továbbá a lett kulturális élet képviselői. A ceremónián sorrendben beszédet mondott Elijs Godiņš, a dóm dékánja, Bányai Ferenc nagykövet, Dace Vilsone, a lett Kulturális Minisztérium államtitkára, és Vizi László a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályának vezetője.

Az eseményt Liszt Ferenc műveit is bemutató orgonakoncert zárta Liene Andreta Kalnciema neves lett orgonaművész előadásában.

Címkék: Riga - Dóm - Liszt Ferenc - emléktábla -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!