„Nagyobb van itt a templomnál” – Hálaadás az angyalföldi evangélikus templom felszentelésének 80. évfordulóján

„Nagyobb van itt a templomnál” – Hálaadás az angyalföldi evangélikus templom felszentelésének 80. évfordulóján

Share this content.

Szöveg: Grendorf Péter, fotó: ifj. Balogh Imre
Budapest – 1938. október 30-án Raffay Sándor püspök felszentelte az éppen abban az évben létrehozott 13. kerület evangélikus templomát, amely Sándy Gyula tervei alapján épült. 2018. október 14-én, vasárnap mondott templomszentelési emlékáldást Kondor Péter püspök a templom és a kerület 80. évfordulóján. A gyülekezeti nap keretében minden korosztály megtalálhatta az ünneplés módját.

„De mondom nektek, nagyobb van itt a templomnál!” (Mt 12,6) A templomszentelési hálaadás meghívóján szereplő ige, Jézus Krisztus Urunk szava meghatározta a gyülekezet ünneplését. Kondor Péter püspök ennek alapján hirdette Isten igéjét, és kiemelte, hogy az igeválasztás akár ünneprontó is lehetne, de sokkal inkább a mindenkori gyülekezet hitvallását szólaltatja meg. Nem épületet, nem falakat ünneplünk, hanem azt a Megváltót, aki az elmúlt nyolc évtizedben számos alkalommal ajándékozta meg jelenlétével, igéjével, áldásával, vigasztalásával az angyalföldi evangélikusokat istentiszteletek, esküvők, keresztelők, konfirmációk alkalmával. A templom azért épült, hogy a nagyobbal találkozhassanak, akik belépnek kapuján. Aki nagyobb a mi terheinknél, kérdéseinknél, bűneinknél, gyászunknál és magányunknál.

Az istentisztelet liturgiájában Grendorf Péter helyi lelkész, e sorok írója vett részt. A zenei szolgálatban Szarka István trombitaművész és id. Németh Csaba magánénekes vállalt szerepet, emelve az ünnep fényét. A templom Peskó–Székács-orgonáját Németh Csaba orgonaművész szólaltatta meg. 

Az istentiszteletet követő közgyűlést Gaál Jánosné, a gyülekezet felügyelője vezette Székács Dóra jegyzővel. A templom első ötven évét Reuss András professzor ismertette, aki 1984 és 1989 között a gyülekezet lelkésze volt. Utána angyalföldi utódja, Kendeh György idézte fel emlékeit személyes hangú hozzászólásában. Ő 1989 és 2008 között volt az angyalföldi evangélikusok lelkipásztora. A sort a jelenlegi lelkész zárta. 

Az istentisztelet alatt a hittanos és gyermek-bibliakörös gyerekek, összesen harmincnégyen játékos vetélkedőben vettek részt a templomkertben Grendorf-Balogh Melinda másodlelkész és segítői vezetésével, amelynek keretében a templommal kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk, illetve kreativitásukat is kipróbálhatták gyülekezeti logós pamuttáska és CD-re gyurmázott Luther-rózsa készítésével.

A közgyűlés után a templomkertben ebéddel folytatódott az ünneplés, majd a gyülekezet asszonyai által készített süteményeket fogyaszthatták el a jelenlévők, köztük Aradi Mihályné tiszteletbeli presbiter már hagyományosnak mondható ünnepi tortáját és a Karácsony Tiborné és lánya, Ágnes által készítetett különleges születésnapi cukrászsüteményt. 

A hálaadó nap orgonakoncerttel zárult, amelynek keretében Bán István, a budavári evangélikus templom orgonistája játszott romantikus és posztromantikus szerzők műveiből. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!