Angyalok százainak ebédje – Nagy sikerrel zárult egyházunk karácsonyi akciója

Angyalok százainak ebédje – Nagy sikerrel zárult egyházunk karácsonyi akciója

Share this content.

Szöveg: Németh Zoltán, Zászkaliczky Anna Eszter
Budapest – Budapesten és több nagyvárosban evangélikus összefogásban köszönték meg közel ezer egészségügyi dolgozó munkáját, mások iránt tanúsított figyelmét és szeretetét. A Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében 2020. december 26. és 2021. január 6. között megvalósult Angyalokat vendégelnek meg elnevezésű kezdeményezéshez országszerte több százan csatlakoztak.

„A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat vendégeltek meg." (Zsid 13,2)

„Minden vonatkozásában, részleteiben és egészében is sikeresnek nevezhetjük az Angyalokat vendégelnek meg elnevezésű projektet. Az egészségügyi dolgozók oldaláról nézve maximálisan betöltötte a célját, ez látszik a visszajelzésekből és a számokból is” – fogalmazott Németh Zoltán, az összefogást koordináló Gyülekezeti és Missziói Osztály vezetője.  

A kezdeményezés pénzügyi alapját a Magyarországi Evangélikus Egyház biztosította, ehhez csatlakozhattak az egyéni és gyülekezeti támogatók, akik közel 3 millió Forint összeggel járultak hozzá a köszönetnyilvánításhoz. A 12 nap alatt így tíz kórház Covid-, intenzív- és pulmonológiai osztályainak mintegy 900 munkatársa kapott meleg ételt. A Wolt ételfutár-szolgáltatóval kötött együttműködésnek köszönhetően a dolgozók maguk választhattak a gazdag kínálatból, így mindenki saját ízlése szerint rendelhetett. 

Általánosságban elmondható, hogy az összefogás nem csupán az adakozókat aktivizálta. A szervezők örömmel tapasztalták, hogy mind a koordinátorok, mind a résztvevő kórházlelkészek lelkesen, elkötelezetten vettek részt a projektben. A program egymáshoz kapcsolódó láncszemekből épült fel, amelyben az egyes szereplők szinte kivétel nélkül aktivizálódtak, és önálló kezdeményezésekkel bővítették, erősítették a program megvalósulását: a nappali műszakban dolgozók meglepték az éjszakás kollégákat, megvendégeltek más osztályokat, több étterem ajándék süteményt adott a megrendelések mellé, növelte az adagok mennyiségét, vagy éppen segédkezett a kiszállításban.

A munkát segítő helyi koordinátorok kollégáik meghatottságáról, öröméről számoltak be. Több helyszínről levélben köszönték meg a szervezők munkáját, és az evangélikus egyház támogatását.

„Figyelmességük sokat jelentett számunkra, egy kicsit feledteti mindazt a küzdelmet, amit mindennapjainkban elkövetünk a betegellátásban. Engedjék meg, hogy kis csapatunk nevében megköszönjem mindazt, amit betegeinkért és értünk cselekednek, hogy nap mint nap gondolnak ránk, imádkoznak a járvány mielőbbi leküzdéséért.”

„Furcsa volt számunkra tavasszal a taps és az ajándékok, mert hiszen soha nem ezekért tettük, amit tettünk. Csodálatos hivatás a miénk, és akik itt vannak évek óta, ezért vannak itt. Most ősszel viszont embertpróbáló helyzetbe kerültünk, és tényleg sokat jelent, hogy gondolták ránk!”

„A pandémia során igen nagy teher hárul az egészségügyi rendszerre, és járványkórházként a mi osztályunkra is. Töretlen kitartásunk mégis rengeteg erőt kíván, így rendkívül sokat jelent, amikor a kórház falain kívülről számunkra is érkezik támogatás – mind fizikailag, mind lelkileg. […] Mellékelve küldök néhány maszk alatt mosolygó kollégát, ezzel is kifejezve köszönetünket.”

A projekt sikere arra buzdítja a szervezőket, hogy a már kipróbált alapokon, de más területeken is hasonló kezdeményezéseket indítson a közeljövőben.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!