„Angyalokat vendégeltek meg” – Vízkeresztig tart az adománygyűjtés

„Angyalokat vendégeltek meg” – Vízkeresztig tart az adománygyűjtés

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – „Tapasztaljuk a kórházi dolgozók részéről az örömöt, a hálát, a meghatódottságot, a lelkesedést és azt, hogy megbecsültnek érzik magukat, amiért egyházunk ezzel a kezdeményezéssel feléjük fordult és támogatja őket napi embert próbáló munkájukban” – mondta az Evangélikus.hu érdeklődésére Németh Zoltán, a gyülekezeti és missziói osztály vezetője. Mint ismeretes, karácsony ünnepe óta Budapesten és több vidéki helyszínen is úgy köszöni meg a Magyarországi Evangélikus Egyház az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, hogy a kórházakban dolgozó ápolóknak és orvosoknak meleg ételt biztosítanak. Az akcióhoz 2021. január 6-ig lehet csatlakozni!

Az egyes budapesti illetve vidéki helyszíneken napi 30 ezer forintot felhasználva vendégelik meg az éppen ügyeletet teljesítő egészségügyi dolgozókat, akik szabadon választhatnak egy-egy étterem kínálatából. A meleg ételt futárok szállítják ki. Nyolc napon át, mintegy tíz helyszínen zajlik az akció.

A Magyarországi Evangélikus Egyház 4,3 millió forintot szánt a projektre központi keretből, de a program megvalósításához hozzájárulhatnak az egyéni adományozók is a Perselypénz.hu/angyalok oldalon vagy a Magyarországi Evangélikus Egyház számlaszámára való utalással: OTP Bank 11707024-20347257 – a közleménybe kérjük feltüntetni: Angyalok megvendégelése.

„Az ünnepek alatt már több mint 2 millió forinttal támogatták egyének is a kezdeményezést, de továbbra is várjuk a felajánlásokat” – tudtuk meg Németh Zoltántól, aki szerint fontos az, hogy átlátható módon kerül a dolgozókhoz ez az egyházi adomány és olyanokat támogatunk, ahol igazán nagy szükség van erre.

Mint ahogyan arról korábban hírt adtunk, az összefogás ötlete a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperesétől, Zsarnai Krisztiántól származik. Nyíregyházán az ünnepek alatt egy helyi étterem segítségével háromszáz adag meleg ételt, és száz bibliaolvasó Útmutatót szállítottak ki a kórház Covid-osztályán dolgozóknak. Az evangélikus egyház elnöksége, Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő, valamint dr. Cserháti Péter, a megvalósítandó budapesti Luther Kórház mentora felkarolta a kezdeményezést.
A Gyülekezeti és Missziói Osztály munkatársai, Németh Zoltán, Szeli Noémi és Bárdossy Tamás sokat tettek ennek az összefogás lebonyolításáért, de segítségükre voltak az adott helyszínek Covid-osztályain dolgozó kontaktszemélyek, az indulásnál pedig a helyi gyülekezetek vezetői, így Székesfehérváron Bencze András lelkész, és Szegeden pedig Cserháti Sándor lelkész. Budapesten dr. Cserháti Péter nyújtott segítséget, valamint a vidéki helyszíneken az evangélikus kórházi lelkigondozók is: Győrött Takács Eszter, Debrecenben Melich Mihály és Pécsett Trási Edina.
Az összefogásnak köszönhetően az eredeti tervek szerint karácsony és újév között, de később kiterjesztve egészen vízkereszt ünnepéig a MHEK Honvédkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (Budapest), a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Infektológiai Osztály (Budapest), az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (Budapest), a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (Budapest), a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet (Budapest), a Fejér Megyei Szent György Kórház Járványosztály 1. – Infektológia (Székesfehérvár), a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztály (Pécs), a Kenézy Gyula Kórház Covid-osztályok (Debrecen), a Petz Aladár Megyei Oktatókórház Covid-osztályok (Győr) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ JEK Covid ITO (Szeged) munkatársai részesülhetnek az evangélikus támogatók vendégszeretetében.

A Credo Rádió interjúja:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!