Arany János nyomában

Arany János nyomában

Share this content.

Szöveg: Havasi Panna Flóra
Nyíregyháza – A nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium idén is emlékezetes gyermeknapi meglepetéssel készült: 2018. május 24-én Budapestre vitt minket kirándulni. Az Arany János-emlékév keretében ugyanis kollégiumunk nyert egy pályázaton, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum írt ki.

Már a kirándulást megelőző héten izgatottan vártuk a kitűzött napot. Megbeszéltük, ki kivel fog ülni, mivel foglalja el magát a buszon. Az egyetlen, amit sérelmeztünk, a hangos rádiós ébresztés volt hajnali 4 órakor, de a várakozás izgalma hamar feledtette ezt a kellemetlenséget. 

Első állomásként a budai vár szerepelt a tervben. Régi kőfaragványok, ódon szobrok, díszes homlokzatú lakóházak vártak minket a Várnegyedben, ahol az Országos Széchényi Könyvtár egyik dolgozója kalauzolt minket. Az ismertető a Vedd be a várat! Séta térben és időben fantázianevet kapta. Ahogy az utcákat róttuk, az interaktív bemutató bepillantást engedett a vár viszontagságos múltjába. Kaptunk időt arra is, hogy egy kicsit magunk fedezhessük fel a sokunk számára ismeretlen terepet.

A gyaloglás a forróságban mindenkit kellően elfárasztott, és ahogy teltek az órák, a reggeli és tízórai ellenére egyre éhesebbek lettünk. Szerencsénkre mielőtt a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításaira került volna sor, a múzeum éttermében finom ebédet kaptunk.

A múzeumban egy Arany Jánosról szóló kiállítást néztünk meg Önarckép álarcokban címmel, egy igazán emlékezetes tárlatvezetéssel.

Örülök, hogy ilyen tartalmas, élményekben gazdag kiránduláson vehettem részt. Remélem, jövőre is lesz még ehhez hasonló, érdekes kollégiumi program.

A szerző a nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium diákja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!