Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás. (1Móz 8,22) – Aratási hálaadás a Kertvárosban

Amíg csak föld lesz, nem szűnik meg a vetés és az aratás. (1Móz 8,22) – Aratási hálaadás a Kertvárosban

Share this content.

Szöveg és fotó: Veszprémi Erzsébet
Nyíregyháza – A Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházközségben különleges jelentősége van az aratási hálaadási ünnepnek, melyet 2015. október első vasárnapján rendeztek meg a Bolyai téri közösségi központban.

A megyeszékhely környéki bokortanyák népét is magába ölelő közösség életét jellemzően mindig is meghatározta a mezőgazdasági termelés, a föld szeretete. Akik egész életüket a vetés-aratás ritmusa szerint élték, azoknak fülében másképp cseng az ige.

A kérdés azonban jogos: végig gondoltuk-e valaha, hogy ami az asztalra kerül, mennyire nem magától értetődő? Az igehirdetés szolgálatát végző Varsányi Ferenc, a dunaharaszti gyülekezet lelkésze a földben pusztuló vetőmagban megsokszorozódó életről beszélt, annak a sok-sok embernek a munkáját idézte, akiknek hozzájárulása kell a folyamathoz. „Vegyük úgy, hogy a kenyér az asztalon, az csoda” – összegzett a vendég-prédikátor, aki egyébként gyülekezetének tagjaival szatmári kirándulás keretében érkezett vasárnap Nyíregyházára.

Az életért, a mindennapi betevőért mondott hálaadás és imádság, majd az úrvacsora után kötetlen beszélgetéssel, a két gyülekezet ismerkedésével, a Budapest közeli gyülekezeti élet bemutatásával folytatódott a program. A napsütéses aranyló őszben az udvaron terítettek a szeretetvendégséghez. A felszabadult, szeretetteli vendégségnek az a körülmény vetett véget, hogy Dunaharasztiig négyórás autóbuszozás volt hátra. Laborczi Géza igazgató-lelkész örömmel fogadta a viszontlátogatásra szóló szívélyes meghívást.

Délután a „Reformáció és kultúra” mottó jegyében azzal a Káli Horváth Kálmán festőművésszel találkozhattak az érdeklődők, akinek képei már korábban a gyülekezeti központ falára kerültek.

A hajdani, tiszadobi gyermekotthonban nevelkedett roma képzőművészek: Balogh Tibor, Borkó Marianna, Káli Horváth Kálmán és Kiss Sándor festményeiből rendezett kiállítás képei között a testvérek előbb a Ki mit tud? lenyűgöző versmondójára, illetve a Duna Televízió egykori sármos bemondójára ismertek rá. A Laborczi Géza által vezetett beszélgetésből azonban olyan alkotó portréja rajzolódott ki a gyülekezet tagjai előtt, akinek ecsetjét az Istenbe vetett mély hite vezeti: „Jobb pillanataimban én is többet tudok, mint amit magamtól tudnék” – fogalmazott. Az intézeti leírásokból, naplókból ma már tudja, hogy tehetségének sok korai megnyilatkozása volt, de úgy gondolja, hogy ha egy jó családban nő fel és nem kellett volna élete során sok-sok erőfeszítést tennie az előrejutás érdekében, akkor most nem tartana itt. Az izgalmas beszélgetés során kulcsot adott a résztvevőknek egy-egy képe jobb megértéséhez is.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!