Árral szemben – Megtartották a 8. ökumenikus diákfilmszemlét

Árral szemben – Megtartották a 8. ökumenikus diákfilmszemlét

Share this content.

Szöveg: Wettstein József
Budapest – 2019. május 25-én, szombaton a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Auditorium Maximum terme látta vendégül az ország különböző pontjairól érkező diákfilmes csapatokat. Az immár nyolcadik alkalommal szervezett filmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus általános és középiskolák tanulóit szólította meg és hívta legfeljebb nyolcperces rövidfilmek készítésére. Kiemelt témaként az „Árral szemben – Amikor sikeresen megküzdünk a kihívásokkal” gondolatot tűzték ki a szervezők, valamint meghirdették a szabadon választott téma kategóriáját is.

A diákfilmszemle az evangélikus, katolikus és református egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását a Budapesti Piarista Gimnázium audiovizuális kommunikáció szakköre vállalta. A versenyfelhívásra a május 2-i beadási határidőig huszonkét iskolából harminchét kisfilm érkezett. Öttagú ökumenikus előzsűri értékelte a beküldött alkotásokat, így alakult ki a május 25-i döntőbe jutott húsz film listája.

A döntős pályműveken kívül a szervezők további tizenkét film alkotóit információs vetítésre hívták meg. A versenyfilmek közreadásával párhuzamosan, másik teremben ezeket az alkotásokat is bemutatták és értékelték azzal a céllal, hogy minél több film készítői, minél több iskolai videoműhely tagjai kapjanak visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntős filmek egész napon át tartó bemutatását számos érdeklődő megtekintette. A zsűri vetítési blokkonként, szakmai szempontból elemezte az alkotásokat. A bizottság filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismert szakemberekből állt, tagjai voltak: Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense, Mispál Attila filmrendező, a Csokonai Színház művészeti műhelyének tagja, Szabó-Nyulász Melinda animációs filmrendező, grafikus, művészeti oktató és Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. 

A vetítéssorozat és a közönségszavazás után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó. Az „Árral szemben téma filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának tanulói győztek Luca című filmjükkel, a középiskolásoknál a Budapesti Piarista Gimnázium diákjai által készített A Másik című alkotás kapta az első díjat. A szabadon választott szekcióban pedig a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjainak A zárral szemben című filmje lett az első helyezett. A részletes végeredmény és maguk a filmek megtekinthetők az ökumenikus diákfilmszemle weboldalán: http://www.okudiakfilm.hu/index.php?pageid=eredmeny2019, illetve csatolmányunkban.

A fődíjakon kívül különböző dicséreteket és különdíjakat is kiosztott a zsűri. Kiegészítő tárgyjutalmak formájában az iskolai videostúdiók fejlesztését szolgáló felszereléseket, kamerastabilizátort, professzionális videomikrofont, videoállványt, digitális grafikus táblát, tárolóeszközöket, valamint filmes szakkönyveket vihettek haza a sikeres filmek alkotói. Különdíj-felajánlással támogatta a filmszemlét a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, az Evangélikus Pedagógiai Intézet és a Kézfogás Egyesület is.

A jó hangulatú, sok találkozással és szakmai élménnyel gazdagító filmszemle végén azzal köszöntünk el egymástól, hogy jövőre ismét találkozunk, a 9. ökumenikus diákfilmszemlén.

A szerző piarista, a verseny főszervezője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!