Árral szemben – Afrikai falvak kiállítása Piliscsabán

Árral szemben – Afrikai falvak kiállítása Piliscsabán

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Dr. Bálintné Kis Beáta
Piliscsaba – Hogyan, miért kell, és érdemes-e, kell-e küzdenünk a kontrollálatlanul ránk ömlő tévtanításokkal, az Istent nem ismerők, embert nem tisztelők vélekedésével? És lehet-e az ilyenekkel egyáltalán szembeszállni, mást képviselni és amellett egy életen át kiállni? Mindenki számára lényeges kérdések ezek, a fiatalok számára azonban életbe vágóan fontosak. Ezért szolgált a szervezők örömére, hogy az Evangélikus Külmissziói Egyesület július 5–8. között Piliscsabán tartott konferenciáján az átlagéletkor szokatlanul alacsony volt – de ezt egy ötlet előzte meg…

A kisgyermekek csicsergése, a fiatalok lendülete és az idősebbek tapasztalata tette sokszínűvé idén az Árral szemben címmel meghirdetett külmissziói konferenciát. Ebben az évben ugyanis az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) kétfordulós külmissziói vetélkedőt hirdetett evangélikus iskolákban tanuló 7–11. osztályos diákoknak, illetőleg a gyülekezetek ifióráira járó fiataloknak.

Az első forduló elméleti kérdései között szerepeltek olyanok, amelyekre a választ az interneten is meg lehetett találni; olyanok, amelyekhez az Újra Afrikában című könyvet kellett böngészni; és olyan kérdések is voltak, amelyek saját vélemény formálására késztettek. A második fordulóban egy afrikai falu makettjét kellett megalkotniuk a versenyzőknek tetszőleges anyagok felhasználásával. Hat kis remekmű született, főként a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolát, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumot, illetve a nyíregyházi ifjúságot (Nyifi) képviselők kivitelezésében. A kétfős csapatok részt vettek a konferencián, ahol alkotásaikból kiállítást rendeztek. (A résztvevők szavazatai alapján a legszebb falu különdíját az egyik pápai páros nyerte el.)

Mivel a konferencia résztvevői nem kerekedhettek fel, hogy Nairobi utcáin és nyomornegyedeiben testközelből tapasztalhassák meg, hogyan élnek azok az árva gyermekek, akiket az EKME a kenyai szolgálatának keretében immár tizenegy éve támogat, a szervezők – e sorok írójának irányításával – dramatizálva próbálták megidézni a kenyai életképeket.

Fiatalok, kisgyermekek és idősebbek együtt öltötték magukra az eredeti kenyai ruhákat, és három jelenetben szívszorító történeteket elevenítettek meg, míg „körülöttük” zajlott, zúgott, nyüzsgött az afrikai főváros tipikus élete. Az olykor megnevettető, olykor szemeket szárazon nem hagyó életlépek eljátszása és végignézése során szereplők és nézők együtt érezhették át, hogy – habár csepp a tengerben – mennyire fontos ez a szolgálat. Elsősorban azért, hogy szóban, tettben, szeretetben Isten megváltó kegyelméről tegyünk bizonyságot, de azért is, hogy – oktatásuk, életük támogatásával – legalább ezt a maroknyi embert hozzásegítsük ahhoz, hogy ott maradhassanak, ahol születtek, ahová gyökereik, kultúrájuk köti őket: ahol otthon vannak.

A külmissziói konferencia azonban nem csak Afrikáról szólt, hiszen az EKME szolgálata más területeket is érint. A résztvevők érdekes, tartalmas előadások során járhatták be szinte az egész világot: pápua lelkész tartott előadást Pápua Új-Guineáról; beszámolt munkájáról a Wycliff-misszionáriusként Vanuatu szigetén tevékenykedő Göllner Zsófia és Greizer Miklós; „bejelentkezett” Indiából a Jó házaspár. A bajorországi Mission EineWelt szolgálatát madagaszkári munkatársuk, Valinirina Nomenjanahari mutatta be, s a résztvevők együtt adhattak hálát a Mozambikban zajló evangélikus misszió újabb jó híreiért.

Volt sok éneklés, irodalmi est, sapkakeresés, kreatívkodás és hegymászás a fiataloknak, játék és éneklés angolul a kicsiknek és közös elcsendesedés a csendséta során. Az Árral szemben témacímet dr. László Virgil teológus járta körül tartalmas előadásában, Grendorf Péter és Grendorf-Balogh Melinda lelkészek pedig gyakorlatias, de igazán mély gondolatokat felvető áhítatokban szólították meg a jelenlévőket.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 29–30. számában jelent meg 2018. július 29-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!