Aradi György és Zalán Tibor disputája az ihletről – Videó!

Aradi György és Zalán Tibor disputája az ihletről – Videó!

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Szántó Endre, Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest – Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány disputájának legutóbbi vendégei Aradi György evangélikus lelkész és Zalán Tibor költő voltak.

Mit jelent az ihlet egy lelkésznek és egy költőnek? Hogyan készül egy prédikáció vagy egy vers? Az alkotói folyamat milyen formában fogható fel teremtésnek? Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a választ az Asztali beszélgetések sorozat keretében a disputa résztvevői a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az élő közvetítéssel interneten is követhető beszélgetésen az is kiderül, hogy a Magyarország Babérkoszorúja-díjjal is elismert József Attila-díjas költő hogyan viszonyul saját kézirataihoz, valamint mennyire rendszerezi a prédikációkat a lelkész. A párbeszéd lehetőséget teremtett arra is, hogy a beszélgetőtársak az egyház és kultúra, valamint a társművészetek egymásra való hatásáról is elmondhassák véleményüket. A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség igazgatólelkésze saját gyülekezetén keresztül mutatott rá arra, hogy ma elengedhetetlen, hogy a kortárs művészet pozitív üzenete a templom falain belül is teret kapjon. A társművészetek egymásra hatásáról, annak ihlető erejéről Zalán Tibor számolt be.

A beszélgetés teljes terjedelmében az alábbi videón nézhető meg:

Novemberben is izgalmas disputával várja az érdeklődőket az alapítvány: november 26-án Vizi E. Szilveszter, az MTA rendes tagja, korábbi elnöke, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke és Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora folytat disputát Barátai vagyunk-e Magyarországnak? címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!