Átadták a Sztehlo- és a Schedius-ösztöndíjakat

Átadták a Sztehlo- és a Schedius-ösztöndíjakat

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A Sztehlo tanulmányi támogatás, illetve a Sztehlo szociális támogatás mellett a Schedius tanulmányi támogatás is kiosztásra került az Evangélikus Hittudományi Egyetemen 2019. november 13-án rendezett ünnepségen. Egyházunk idén összesen több mint 20 millió forinttal támogatta a fiatalokat, akik közül 104-en nyújtottak be sikeres pályázatot.

Libor Erika, az Evangélikus Nevelési- és Oktatási Osztály kommunikációs referensének moderálásában zajló rendezvényen Csepregi Zoltán rektor köszöntötte az egybegyűlteket. Utalt az ösztöndíjak névadóinak életútjára; különösen Sztehlo Gábor alakját állította a gyerekek elé példaként, aki annak idején kiemelten nagy hatással volt - népfőiskolai, valamint az evangelizációs - tevékenyéségével egyházunk életére.

„Sztehlo mindig mert új dolgokat kipróbálni és azt a programot, amit jónak tartott, tűzön-vízen át keresztülvitte” – magyarázta a rektor, aki ezzel arra buzdította a fiatalokat, merjék megvalósítani álmaikat, céljaikat. Ehhez most támogatást is fognak kapni az evangélikus egyház részéről.

Bencze András lelkész, az ösztöndíjbizottság elnöke utalt arra, hogy ezeket az ösztödíjakat alapításuk óta mindig Luther Márton születés- (11. 10.) és névnapjának (11. 11.) környékén osztják ki; így van ez a mai alkalommal is, amikor az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szervezett nyílt napon adják oda ezeket a támogatásokat.

A rektor arra kérte a diákokat, hogy mindig legjobb tudásuknak megfelelően teljesítsenek és a magukban rejlő kincseiket ne rejtsék el. „Azért pályáztatok ezekre az ösztöndíjakra, mert nem akarjátok parlagon hevertetni a nektek adott tehetséget, hanem láthatóvá akarjátok tenni azt. Minden adottság Isten örömhíréről tanúskodik – tette hozzá. - Legyetek hát Krisztust hordozó tanítványok, akik a legjobbat Isten ügyéért teszik.”

A lelkész felszólított arra is, hogy a fiatalok próbáljanak meg mindig belekötődni azokba a közösségekbe, amelyek fontosak az életükben: evangélikus iskolájuk közösségébe vagy éppen nem evangélikus diákként egyházi iskolájuk közösségébe.

Ezután sor került az ösztöndíjak átadására.

Az alkalmat kiskőrösi fúvósok fellépése, majd közös éneklés és egy népdal is színesítette.

Az idei évben összesen 104 fiatal kapott tanulmányi- és szociális ösztöndíjat.

A Schedius tanulmányi támogatásra szánt 20 millió forintból 7 412 257 forintot osztottak ki. A Sztehlo tanulmányi támogatásra elkülönített 10 millió forintból 9 772 590 forintot, míg a Sztehlo szociális támogatásra szánt 3 millió forintból kereken 3 milliót osztottak ki.

Az alábbi listán olvashatják a díjatottakat.

Mit kell tudni az ösztöndíjakról? 
Sztehlo tanulmányi támogatás
Olyan, evangélikus középiskolába járó 9-12. évfolyamos kaphatja meg, aki az egyes tantárgyakban vagy területeken (művészet, sport) kiemelkedően teljesít és szociálisan rászoruló. A pályázáshoz nem kell evangélikus felekezetűnek lenni. A tanévre maximálisan 200 ezer forintot lehet elnyerni az alábbi tanulmányi célokra: könyvek és digitális eszközök beszerzése, nyelvi tábor, nyelvi tanulmányok, nyelvvizsga díja, hangszervásárlás, tanulmányút, művészeti és sporttevékenységek, kollégiumi díj, egyéb tanulmányi költségek.
Sztehlo szociális támogatás
Olyan szociálisan rászoruló diák részesülhet ebben a támogatásban, aki a középiskola (állami, egyházi vagy magán) 9-12. évfolyamára jár és tanulmányai folytatásához/befejezéséhez pénzügyi segítségre lenne szüksége. Egy tanévre maximálisan 175 ezer forintot lehetnyerni, de ehhez igazoltan evangélikus felekezetűnek kell lennie a fiatalnak.
Schedius tanulmányi támogatás
Evangélikus középiskola 9-11. évfolyamára járó, evangélikus felekezetű, bizonyos területeken (tudományok, művészet, sport, közösségszervezés) kiemelkedően teljesítő diákok részesülhetnek ilyen támogatásban. Az aktív közösségi munkát végző diák sikeres pályázat esetén egy tanévre maximálisan 400 ezer forintot nyerhet az alábbi tanulmányi célokra: könyvek és digitális eszközök beszerzése, nyelvi tábor, nyelvi tanulmányok, nyelvvizsga díja, hangszervásárlás, tanulmányút, művészeti és sporttevékenységek és egyéb, a tanulmányaiddal összefüggő költségek. Mindhárom ösztöndíjban részesülőket mentortanár patronálja az év során.

Hivatkozások: Az ösztöndíjak honlapja. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!