Átélni a húsvét csodáját

Átélni a húsvét csodáját

Share this content.

Forrás: veol.hu
Várpalota – Tragédiák közepette látjuk a keresztény embereket, hogy emberfeletti erővel és békességgel élnek – mondta Zsednai Józsefné várpalotai evangélikus lelkész, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye espereshelyettese a Veol.hu-nak.

Nagyon nehéz dolguk van a lelkészeknek, amikor nagypénteken és húsvétkor prédikálnak. Azt hihetnénk, hogy egyszerű elmondani a bibliai történeteket, de azokat olyan meggyőzően és hittel előadni, hogy a templomban lévő hívek elgondolkodjanak rajta, nagyon nehéz. A keresztény felekezetekben a papok az ünnep lényegéről, Jézus haláláról és feltámadásáról prédikálnak, de sokan nem tudnak ezzel mit kezdeni, a keresztény gyülekezetekben sem.

Olykor még a hívekben, a keresztény gyülekezetekhez tartozó emberekben sincs feltámadáshit. A templomból kijövő emberek elenyésző százaléka hiszi a feltámadást. Miért is hinné azt, ami hihetetlen? Belegondolok abba, milyen lehet egy nem hitben nevelkedő embernek találkozni ezzel a ténnyel, hogy Jézus meghalt és feltámadott. Isten fia a földre jött, értem jött a földre. Ne is várjuk el senkitől, hogy ezt elhiggye, mert ép ésszel nem lehet elfogadni. Megdöbbentő volt számomra, amikor a korábbi gyülekezeteim egyikében azt hallottam egy templomba járó asszonytól, amikor az önkormányzat a temető kerítését, kapuját csináltatta: Csak nehogy ráírják azt, hogy feltámadunk. Mindenki megdöbbent, amikor ezt az asszony a templomban kijelentette. Miért? Azt mondta, látott egy exhumálást (az elhunyt maradványainak sírból kiemelését – a szerk.), és az­óta neki senki ne mondja, hogy van feltámadás, mert abból már nem lesz test soha. Egy exhumálás teljesen semmissé tette a hitét, rádöbbentette, hogy ez számára mesevilág.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!