Ausztria: Elhalasztják az egyházi ünnepségeket és az istentiszteletek sem lesznek megtartva

Ausztria: Elhalasztják az egyházi ünnepségeket és az istentiszteletek sem lesznek megtartva

Share this content.

Forrás: evang.at, összefoglalás, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Bécs – Az Osztrák Szövetségi Kormány arra kérte az egyházakat és vallási közösségeket, hogy halasszák el rendezvényeiket és ne tartsanak istentiszteleteket vagy csak kis körben jöjjenek össze a hívek. Ezt a kérést figyelembe véve a vallási közösségek úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a felhívásnak és nem tartanak templomi istentiszteleteket.

„Ez fájdalmas lépés, hiszen az istentiszteletek különleges helyszínei a vigasztalásnak és vigasznak” – magyarázta Michael Chalupka evangélikus püspök. „A másik ember iránt érzett szeretetünk és az idősek, valamint a veszélyeztetett emberek miatt azonban az evangélikus egyház kész arra, hogy ezt a lépést megtegye” – mondta a püspök az Evangélikus Sajtószolgálatnak.

A püspök levelet is írt az egyházközségek vezetőségeinek, hiszen végső soron az ő hatáskörükbe tartozik az a döntés, hogy megtartják-e gyülekezeti alkalmaikat. De a püspök hangsúlyozta írásában, hogy a felelősségteljes gondolkodás jegyében azokat az egyházi kazuális alkalmakat is mondják le, amilyen a keresztelő, az esküvő, vagy ezeket csak a legszűkebb családi körben tartsák meg.

A szövetségi kormányzat az egyházaktól azt várja, hogy a társadalom más csoportjai számára is példaképül szolgálnak majd ennek a lépésnek a megtételével.

A rendelkezés egyelőre március 16-tól virágvasárnapig van érvényben, de az egyházközségek az isntentiszteletek idején változatlanul nyitva állnak a hívek előtt beszélgetésre, imádságra, áhítatokra. „Épp ebben az időszakban fontos az odafordulás, vigasztalás és segítségnyújtás” – írta a püspök, aki a konfirmációi oktatás, illetve a konfirmációk őszre való elhalasztását is kérte, ezzel együtt a gyülekezeti presbiteri ülésektől is eltekintene. Ezzel egyidőben azonban fontos lenne, hogy a testi távolságtartás ellenére hitünkben közelebb kerüljünk egymáshoz és imádkozzunk egymásért.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!