Az ökumenikus imahét zárszava: közös ételosztás Józsefvárosban

Az ökumenikus imahét zárszava: közös ételosztás Józsefvárosban

Share this content.

Budapest – Az ökumenikus imahét Józsefvárosban nemcsak arra adott lehetőséget, hogy a felekezetek egymást kicsit jobban megismerjék, hanem az összefogásnak köszönhetően egy olyan példaértékű kezdeményezés is létrejött, ami a kerület rászorulóinak nyújt segítséget. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Mint arról korábban már hírt adtunk, a józsefvárosi római katolikus, evangélikus, református, baptista és az adventista felekezet összefogásának köszönhetően nemcsak átmeneti krízisszállót működtet a helyi katolikus plébániához tartozó egyesület, hanem az Illés utcai épületben húsz hajléktalan számára nyújtanak étkezést és jó szót.

A felekezetek napok szerinti felosztásban vállalták, hogy megfőzik a meleg vacsorát és reggelit is készítenek a rászorulóknak.

„Az ételosztás mellett azonban a személyes találkozást is fontosnak tartjuk – fogalmazott Bolba Márta evangélikus lelkész, az ökumenikus összefogás koordinátora –, hiszen az embernek nemcsak testi, hanem lelki táplálékra is szüksége van.” A lelkésznő úgy látja, hogy a zord időjárás sokaknak nemcsak veszélyt jelent, hanem életüket is fenyegeti, így nagyon fontos, hogy az emberek ne csak szolidaritást mutassanak a rászorulók iránt, hanem aktívan cselekedjenek is.

Quirin Károlyné a katolikus plébánia részéről elmondta, hogy közösségük immáron öt éve folytat hajléktalanokat megsegítő akciót. „Igyekszünk a számukra nehezebb időben ételt, italt és szállást biztosítani. Tavaly a templom előtt naponta kétszáz-kétszázötven rászorulónak tudtunk meleg ételt biztosítani, idén egyesületünk bérelt ingatlanában húsz embernek nyújtunk krízisszállást” – mondta.

Bajzáth Ferenc római katolikus plébános az összefogás örömét hangsúlyozta: „Nagyon örülünk annak, hogy lehetőség nyílt arra, hogy ökumenikusan segítsünk a rászorulóknak. Az összefogás nemcsak azoknak jó érzés akiken így segíteni tudunk, hanem nekünk is, hiszen így cselekedve is megélhetjük az ökumenét.”

Az ökumenikus összefogásnak köszönhetően az Illés utcai épületben jelenleg húsz embernek tudnak napi rendszerességgel segíteni. A szervezőktől megtudtuk, hogy reményeik szerint az ökumenikus segítségnyújtás nemcsak akció lesz, hanem egy hosszú távú segítő együttműködés kezdete.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!