Az út, amit a sors kijelölt nekünk – Kelenföldi beszélgetés

Az út, amit a sors kijelölt nekünk – Kelenföldi beszélgetés

Share this content.

Szöveg és videó: Győri András Timótheus, szöveg: Bedecs Réka
Budapest – Bassam Armin palesztin, és Abraham Elhanan zsidó édesapa személyes élettörténetén keresztül mutatták be a közel-keleti konfliktus lélekpróbáló világát a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség 2014. október 16-án tartott alkalmán.

Bassam Armin palesztin, és Abraham Elhanan zsidó édesapa mindketten a háború következményeként vesztették el gyermeküket. A fájdalom és a környezetükért való felelősség érzése azonban arra sarkallta őket, hogy a béke követeivé váljanak nem csak Izraelben és Palesztinában, hanem az egész világon. Egy interaktív előadás erejéig a Kelenföldi Evangélikus Egyházközségbe is ellátogattak, ahol a résztvevők megtekinthették Al Ghaoui Hesna róluk készített filmjének rövidített változatát, majd személyesen tehették fel kérdéseiket a két édesapának. A rendezvény a Napfivér Holdnővér Közhasznú Egyesület, a Budapesti Evangélikus Egyetemi Gyülekezet, és a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség közös szervezésében zajlott 2014. október 16-án.

Az édesapák beszéltek arról, milyen események vezették el őket odáig, hogy a bosszú helyett a megbocsátás útját választották a velük történt események feldolgozására. Mindketten tagjai a Partents Circle nevű szervezetnek, melynek célja, hogy a merényletekben gyermekeiket elvesztő szülők egymás megismerésének és elfogadásának segítségével tudják elfogadni az őket ért veszteséget.

Bassam és Rami e mentalitás jegyében évek óta együtt járja nemcsak az izraeli és palesztin iskolákat, de az egész világot. Mint elmondták, közös jelenlétük felhívja a figyelmet arra, hogy az évtizedek óta húzódó politikai konfliktus mögött egyének állnak, s minden egyes embernek személyes felelőssége van a helyzet alakulására nézve.

Ehhez kapcsolódóan azt is kiemelték, hogy a Közel-keleti konfliktus nem csupán két országot érint, hanem az egész civilizációt. Szerintük ugyanis a hozzájuk közel, és a tőlük távol eső országokban élő emberek hallgatása épp annyira megnehezíti a béke előmozdítását, mint a fegyverek dübörgése.

Közös reménységünk, hogy a kelenföldi beszélgetés résztvevőinek Bassammal és Ramival való személyes találkozásából fakadó élményén és tapasztalatán keresztül minél többekhez eljut a Parents Circle szervezet híre és az általuk felvállalt küldetés, hogy a megbocsátás életformáló erejét hirdetve, minél többeket a békesség követeivé tegyenek!

Isten áldását kérjük munkájukra, és biztatjuk minden keresztény testvérünket, hogy hordozza imádságban őket!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!