Az 1945-ben elhurcolt németekre emlékeztek Bonyhádon

Az 1945-ben elhurcolt németekre emlékeztek Bonyhádon

Share this content.

Forrás: MTI
Bonyhád – Az 1945-ben szovjet munkatáborokba hurcolt németekre emlékeztek 2017. január 4-én csütörtökön Bonyhádon, a Petőfi Sándor evangélikus gimnáziumban túlélők és leszármazottaik az esemény 73. évfordulója alkalmából.

Az iskola falán elhelyezett emléktáblát Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere, Józan-Jilling Mihály, a szekszárdi és Köhlerné Koch Ilona, a bonyhádi német nemzetiségi önkormányzat elnöke koszorúzta meg.

Az emlékezők előtt Szenyéri Zoltán dombóvári tanár, helytörténész idézte fel a völgységi németek elhurcolásának történetét, amelyet kiállításon is bemutatnak a gimnáziumban.

Bonyhádról és a környező falvakból 1945. január elejétől 1800 német nemzetiségű embert hurcoltak el elsősorban a Dombasz iparvidékére kényszermunkára. Többségük 1948 és 1950 között szabadult, az elhurcoltak körülbelül harmada nem élte túl a megfeszített munkát és az embertelen körülményeket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!