Az ajándék, ami ma is ajándék – 58. KÖSZI Megálló istentisztelet

Az ajándék, ami ma is ajándék – 58. KÖSZI Megálló istentisztelet

Share this content.

Szöveg: Szilágyi Szabolcs
Budapest – Pünkösdvasárnap, 2017. június 4-én rendezte meg a KÖSZI az 58. Megálló istentiszteletet. Helyszínként a Deák téri parókia gyülekezeti nagyterme szolgált, az igehirdető Benkő Vilmos volt, liturgusként Lénárt Viktor teljesített szolgálatot. Az igehirdetés témája a pünkösd volt.

A KÖSZI Megálló istentiszteletek egyik legfelemelőbb része a kezdés. Viszonylag kevés istentiszteletnek van saját zenekara, s még kevesebb az olyan alkalom, ahol három-négy ének is elhangzik, mielőtt maga az istentisztelet elkezdődne. A zarándokénekek különleges hangulata, hangszerekkel kísérve, különösebb koncentráció nélkül is segít ráhangolódni az istentiszteletre.

Az igehirdetés előtt Lénárt Viktor beszélt az elhívásról, s magát az igehirdetést Benkő Vilmos tartotta. Elég erős páros szónoklat terén. Azt például talán kevesen tudják, hogy Lénárt Viktor egyebek mellett kommunikációfejlesztéssel is foglalkozik, Benkő Vilmos küldetése pedig a nyilvános beszéd oktatása. Mivel mindketten szeretik, s lelkészi pályafutásukon túl is gyakorolják, fejlesztik beszédkészségüket, ezért magas szinten tudják átadni Isten igéjét is az istentiszteletek alkalmával.  Kéthetente vasárnaponként a Megállón bárki meghallgathatja, ahogy vallást tesznek hitükről és közvetítik Isten igéjét.

A prédikációban hangsúlyos szerepet kaptak az emberi kapcsolatok, s az egymásra hatás eszközei.  Ahhoz, hogy evangelizálni tudjunk, meg kell tanulnunk, hogy milyen módon lehet leginkább hatni a másik emberre. Valakire a hang, valakire a kép hat jobban. Ahhoz, hogy igazán meg tudjuk szólítani az embereket, először meg kell tanulnunk, kihez hogyan érdemes szólnunk.

Kétségtelen, hogy azok, akik el tudtak jönni a vasárnapi istentiszteletre, profi módon átadott üzenetet kaphattak. Ez alkalommal a gyereksarok is közelebb került, hogy számukra is több legyen ez a vasárnap, mint színezés és játszás. A hangulat így igazán baráti és családias volt.

A Megálló istentisztelet legnagyobb erőssége továbbra is a profizmus. Ez elmondható mind a lelkészekről, mind pedig a zenei kíséretről. E szép nyári délutánon, pünkösd vasárnapján, egy olyan istentiszteletre került sor, melyre sokáig lehet emlékezni.

A KÖSZI Megálló istentiszteleteken összegyűjtött offertórium továbbra is olyan gyerekek nyári táborozását segíti elő, akiknek a családja nem engedheti meg magának, hogy egy hétre befizesse gyermekét egy nyári táborba.

Az istentisztelet után, mint minden alkalommal, most is szeretettel vártak minden résztvevőt a KÖSZI önkéntesei, egy kis uzsonnával, teával vagy üdítővel. A Megálló abból a szempontból is jó választás, azon túl, hogy új emberekkel találkozhatunk és ismerkedhetünk meg, s beléphetünk egy közösségbe, hogy mindezek mellett az istentisztelet után szabadon beszélgethetünk a lelkészekkel is.

Honlapunk a www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az aktuális programjainkról is.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Kedveld a KÖSZI-t a Facebookon:

https://www.facebook.com/keresztenyonkentesek

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 58. Megálló istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Deák téri Evangélikus Gyülekezettel együttműködésben valósult meg.

 

 

 

 

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!