Az alkoholbetegségről óvodásoknak

Az alkoholbetegségről óvodásoknak

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Gazdag Zsuzsanna
Az alkoholizmus súlyos problémája a felnőttek számára is nehezen megközelíthető, nemhogy a gyerekeknek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azonban tett egy – tegyük hozzá, sikeres – kísérletet arra, hogy az óvodás korosztályt is megszólítsa. Bolyhos címmel jelent meg a nekik szánt kiadvány.

A kötet hiánypótló, hiszen a hazai ellátórendszer elsődlegesen a szülők felépülését, valamint az alkoholbetegek felnőtt hozzátartozóinak és barátainak segítését célozza. Bár működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata – ahová érintett tizen- és huszonéveseket várnak –, ám a náluk fiatalabbakra jóval kevesebb figyelem irányul, annak ellenére, hogy a szenvedélybeteg szülő a kisgyermek számára is súlyos teher.

A könnyen olvasható, jól áttekinthető kiadvány elsődlegesen az óvodások nyelvén szól. A címszereplő, Bolyhos apja alkoholbeteg, és ez az egész családra hatással van. A nehéz témának a kicsik számára is jól érthető megközelítését a szöveg mellett – amely Hanna Grubhofer munkája, a magyar fordítás Frankó Andrásnak köszönhető – a Bärbl Weingartshofer készítette igényes illusztrációk is segítik.

E sorok írójában csupán egyetlen kérdőjel maradt a kötet olvasása közben, mégpedig a történetben szereplő felnőtt segítő, Annabolda kapcsán. Ha létezik is egy ilyen megértő segítő, mint ő, vajon egy kisgyerek, akinek a családjában azt kellett megtanulnia, hogy a szenvedélybetegség olyan szégyen, titok és tabu, amelyről még otthon sem beszélünk, tud-e és mer-e egyáltalán külső segítséget kérni? Hiszen az óvodás korosztály tagjai elsődlegesen minden problémájukkal a szüleikhez fordulnak, nem idegenekhez.

Mindenesetre ha mindkét nevezett feltétel megvalósul, azaz van hozzáértő felnőtt, és a gyerkőcök fel is keresik őt, akkor a Bolyhos című könyvecske hasznos segítséget nyújthat mind az érintett gyermekeknek, mind a segíteni kívánó szakembereknek.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 33–34. számában jelent meg 2018. augusztus 26-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: gyerek - szülő - alkohol - könyv - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!