Az amerikai Lydia Posselt fog igét hirdetni a Lutheránus Világszövetség nagygyűlésének záró istentiszteltén

Az amerikai Lydia Posselt fog igét hirdetni a Lutheránus Világszövetség nagygyűlésének záró istentiszteltén

Share this content.

Forrás: LWI. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Bob Fischer
Genf – A Lutheránus Világszövetség idei nagygyűlésének záró istentiszteletén, 2017. május 16-án a namíbiai Windhukben a 32 éves lelkésznő, Lydia Posselt (Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház – ELCA) fog prédikálni. Posselt a nemzetközileg meghirdetett prédikációs versenyen egyértelműen meggyőzte a nemzetközi zsűri tagjait és az online szavazáson is benne volt a 10 legjobbnak ítélt prédikáció között.

„Lelkes vagyok, hogy esélyt kaptam arra, hogy Namíbiában ilyen jelentős eseményen prédikálhatok” - magyarázta Posselt. Amikor a lelkésznő jelentkezett a versenyre a mellette szolgáló lelkészeknek, kollégái, barátai számára is szerette volna megmutatni magát.

Mint ismeretes a Lutheránus Világszövetség által meghirdetett prédikációs verseny minden fiatal evangélikus lelkész számára nyitott volt. Az ötletet az a tény inspirálta, hogy maga Luther Márton is 33 éves volt, amikor 1517-ben elindította a reformáció folyamatát.

Az LVSZ főtitkára, dr. Martin Junge méltatta a résztvevőket és az általuk benyújtott prédikációkat is. „Mélyen hatott rám, milyen frappáns kifejtések jöttek a Krisztusban kapott szabadság témájával kapcsolatban - mondta. - Minden egyháznak hálásak vagyunk azért, hogy tehetséges, fiatal lelki vezetőit bíztatta arra, hogy vegyenek részt ezen a versenyen. A prédikációk nagy száma egyértelműen mutatja, hogy a reformáció ma is tartó folyamat.”

A Posselt lelkésznő által benyújtott prédikációt egy hatfős nemzetközi zsűri elemezte, amelynek tagjai különböző korúak, neműek és különbözők az életkörülményeik. Az ő döntésük mellett Posselt kiválasztásánál számításba vették az online leadott több mint 6000 szavazatot is.

Posselt prédikációjának alapigéje a Gal 1,1 és a 22-26 versek voltak és egy zsűritag azt írta róla, hogy jól megírt prédikációról van szó, teológiailag megalapozott gondolatok hallhatók. A bűn problémáját analizálja személyes és szociális szinten és a figyelmet arra irányítja, hogy Isten bennünket meg akar gyógyítani és meg akar váltani.

Lydia Posselt jelenleg a pennsylvaniai Buckingham Family of God Lutheran Church templomának a lelkésze. „Amikor gyülekezetemben beszámoltam arról, hogy a prédikációm a legjobb tízbe bekerült, igen nagy volt a meglepődés és izgalom körülöttem” - mondta a lelkésznő.

Most pedig hogy meg is nyerte a versenyt, a gyülekezet valóban büszke lehet lelkészére.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!