Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon is

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon is

Share this content.

Forrás: maszol.ro
Nagyvárad – A nagyváradi Szent László római katolikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel, majd Szacsvay Imre mártír jegyző szobrának megkoszorúzásával emlékeztek közösen az aradi vértanúkra Nagyváradon az RMDSZ, a történelmi egyházak és a civil szervezetek képviselői.

A megjelenteket Pék Sándor plébános köszöntötte, aki János evangéliumából idézte Jézus szavait, miszerint senkiben nincs nagyobb szeretet mint abban, aki életét adja barátaiért.

Dénes István Lukács református esperes a mártíromságról beszélt. „Nemzeti gyásznap a mai, melyen a 13 aradi vértanú mellett Batthyány Lajos miniszterelnökre, váradiként pedig Szacsvay Imrére, az országgyűlés jegyzőjére is emlékezünk” – mondta az esperes. Hozzátette: aradi és más nemzeti mártírjaink példája arra ösztönözzön, hogy a nemzeti szabadságért tudjunk élni és kisebbségi létünkben hűen megállni.

Mátyás Attila evangélikus lelkipásztor a Királyok könyvéhez kapcsolódva elmondta, hogy amikor a király vakvágányra vitte a népet, annak lelki tévelygés lett az eredménye. Itt most csak az egyik politikai oldal képviselőit látja, de üzeni: nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedjük magunknak a széthúzást, mindenkit arra biztat, keressék a megegyezés lehetőségét, mert a testvérharcban a közösség veszít.

Kardos József unitárius lelkipásztor szerint október 6-a minden magyar számára gyásznap, s arra is figyelmeztetett: Haynaui ma is vannak a nemzetnek kívül-belül, 2020-ban pedig a személyes érdekeket és konfliktusokat félre tévő emberekre van szükség. „Ma a nemzet megmaradásáért tárgyalóasztalhoz kell ülni, a nemzetet élteti, gyógyítja az egymásra figyelés, és rajtunk múlik, milyen jövő elé nézünk” – hangsúlyozta a lelkipásztor.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!