„...reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jer 29,11b) – Az ECEN 12. nagygyűléséről

„...reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jer 29,11b) – Az ECEN 12. nagygyűléséről

Share this content.

Szöveg: Szűcs Kinga
Katowice – 2018. október 6. és 10. között a lengyelországi Katowicében tartja kétévenként megrendezett nagygyűlését a European Christian Environmental Network (ECEN, Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat). A helyszínválasztás nem véletlen: a felső-sziléziai ipari régió, amelyet hagyományosan a szénbányászat és a nehézipar egyik meghatározó központjaként tartottak számon, napjainkban nagyarányú átalakuláson megy keresztül.

Az egyházak elkötelezettsége a teremtés védelme iránt fontos szerepet játszhat a gazdaság működőképességének megőrzésében, egyszersmind a gazdasági és ökológiai igazságosság szempontjainak szem előtt tartásában. Idén decemberben Katowicében kerül sor az ENSZ 24. klímaügyi csúcstalálkozójára (COP 24). A találkozó mérföldkő lehet a COP 21 keretében kötött párizsi egyezmény céljainak foganatosításában.

A nagygyűlés témájául a gazdaságossági és ökológiai igazságosság kérdését választotta, amely egyre sürgetőbbé válik a napjainkban közvetlenül is tapasztalható klímaváltozás fényében. Az előadások és a munkacsoportok ezt a témát járták körbe, s szeretnék felhívni mind a politikai döntéshozók, mind az egyházak közösségeinek és vezetőinek figyelmét a felelősségre és lehetőségekre. 

A szervezet ez alkalommal ünnepli fennállásának huszadik jubileumát. A konferencia zárónapján a résztvevők értékelték az elmúlt húsz esztendő eredményeit, illetve áttekintették az előttük álló feladatokat. Az ECEN 12. nagygyűlése során megemlékeztek Roman Jurigáról, az ECEN egyik alapító tagjáról a róla elnevezett díj átadásával. A díjazottak között első lett az őshonos gyümölcsfák telepítését célzó magyar ökumenikus kezdeményezés.

Az ECEN-nagygyűlésen a Magyarországi Evangélikus Egyházat Szűcs Kinga és Kodácsy-Simon Eszter képviselték, utóbbi előadást is tartott The Role of Environmental Education in Church Schools címmel, és az ökonevelési munkacsoportot vezette.

Az esemény programja és további részletek olvashatók a hálózat honlapján: ecen.org.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!