Az egyenes beszéd találkozója lehet a jövő évi Kirchentag

Az egyenes beszéd találkozója lehet a jövő évi Kirchentag

Share this content.

Forrás: kirchentag.de, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Berlin – Dortmund – Digitalizáció, munka, társadalmi részvétel és Európa – ezek a következő, 2019. június 19–23. között Dortmundban megrendezésre kerülő 37. Kirchentag fő témái. 2018 nyarától kezdve tiszteletbeli grémiumok felelnek a rendezvény közel 2000 eseményéért.

Julia Helmke főtitkár, a téma- és mottóválasztást így indokolja: „A nagy társadalmi intézmények iránti bizalom – ahogy a reprezentatív demokráciába, a jogállamba és a sokféle médiába vetett bizalom is –  megingott. Mit tudunk ezzel kezdeni? Hogy tudunk ez ellen hatni? Mit jelent ebben az esetben az Istenbe vetett bizalom? ” A migráció, integráció és társadalmi részvétel a témája a jövő évi Kirchentagnak. A békéről és politikai fejlődésről szóló nagy nemzetközi kihívásokról a Peace Centerben lehet majd hallani, ahol a vitákban történő részvételre is lehetőség lesz. Dortmundban a sportnak is fontos szerep jut: Milyen mértékű vallási töltete van a rajongói kultúrának? Milyen etikai kihívások adódhatnak a teljesítményorientáltságból és az anyagi szempontok érvényesüléséből?

A központi témák kiegészülnek még a Biblia és istentisztelet, akadálymentesség, nemi kérdések, város és környezet, illetve a vallásközi párbeszéd körével. Tekintettel a 2021-ben Frankfurt am Mainban megrendezésre kerülő 3. ökumenikus Kirchentagra, az ökumené és úrvacsora is fontos témák lesznek.

Hans Leyendecker, a Kirchentag elnöke egy olyan eseményt álmodott meg, amely „a tiszta szavaké és az egyenes beszédé”, ahol az emberek nem fulladnak bele a harmóniába, és nem fordítják el a fejüket, ha „valami fáj”, és ahol hallhatóvá válnak a félelmek és a bizonytalanság érzései is. „Dortmund ideális helyszín arra, hogy a lényeges tartalmak az olykor már divatos és gyakran hisztérikus világvégi hangulattal szemben felszínre kerüljenek. Éppen ezért ez a Kirchentag az evangélium alkalma is lesz.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!