Az egyetemes hitvallásokról tartottak szakmai beszélgetést

Az egyetemes hitvallásokról tartottak szakmai beszélgetést

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó utómunka: Győri András Timótheus, fotó: Magyari Márton
A Magyarországi Evangélikus Egyház hitvallási iratainak első, az egyetemes vagy ökumenikus hitvallásokról szóló kötete alapján beszélgettek hitvallásaink fontosságáról az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológia Tanszéke és a Luther Kiadó szervezésében megvalósuló online szakmai rendezvényen 2021. március 8-án.

A hitvallás szó jelentése alapján egyértelmű, hogy a keresztyénség nem a hitvallásában hisz, hanem a hitvallásával mondja el, hogy mit hisz és kiben hisz. Még egyszerűbben kifejezve: a hitvallás nem a keresztyén hit tárgya, hanem a keresztyén hit leírása” – olvashatjuk a szakmai beszélgetés tárgyát képező kötetben Reuss Andrástól. Ezért is volt örömteli és előremutató, hogy a korábban megtartott könyvbemutatót újabb, immáron ökumenikus beszélgetés követte, amin a felekezetek közös hitvallásairól, az egyetemes hitvallások jelentőségéről, keletkezéséről, változatairól, krisztológiájáról és utótörténetérő folytathattak a kötetben szereplő átfogó tanulmányok fényében eszmecserét a szakmai előadók.

Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára köszöntőjét követően a tanácskozáson az egyetemes hitvallásaink – Apostoli hitvallás, Niceai hitvallás és Athanaszioszi hitvallás – jelentőségéről Reuss András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professor emeritusa, a Magyarországi Evangélikus Egyház hitvallási iratai sorozat szerkesztője, a kiadványok kísérő tanulmányainak szerzője beszélt.

Perendy László egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Ókeresztény Történeti Tanszék vezetője a kötet jelentőségéről szólt, majd az ókeresztény hitvallásfogalmakat és a hitvallások szerkezetét ismertette. Forray R. Katalin szociológus, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára előadásában többek között arra mutatott rá, hogy bár a kötet teológiai mű, annak tartalma a teológia tudományán kívül is érthető és hasznos.

Pásztori-Kupán István egyetemi tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszék vezetője a krisztológiai vitákról beszélt, majd a hitvallások koronkénti magyarázatainak szükségességére és feszültségére hívta fel a figyelmet, míg Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem tudományos főmunkatársa a filioque vita és társadalmi következményeiről beszélt.

Korompay Klára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense a kötet nyelvészeti jelentőségéről szólt, kitérve az egyetemes hitvallások a kötetben is olvasható régi magyar szövegeinek és szövegváltozatainak különlegességeire.

Az evangélikus egyház hitvallási iratainak jelentőségéről Orosz Gábor Viktor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi docense elmondta: „Hosszú, legalább 15 évet felölelő szerkesztő és lektori munka után 2020-ban már öt kötetben az összes hitvallási iratunk olvasható magyar nyelven. Jelentősége nemcsak az oktatás, a kutatás, de a hazai ökumené terén is hatalmas. Mégis igazi jelentősége a személyes, a szív őszinte hitvallásának elősegítésében van [Ady Endre szavaival – a szerk]: »mert sohse volt úgy rászorulva / Sem élő, sem halott«.”

A szakértő előadók az ismertetőket követő beszélgetésen rámutattak, hogy a Reuss András szerkesztésében és kísérő tanulmányaival megjelent kötet nemcsak az evangélikus, hanem minden keresztény felekezet számára meghatározó munka, mely hozzásegít ahhoz, hogy egyetemes hitvallásainkat, azok keletkezését és tartalmát jobban megértsük.

Az egyetemes hitvallásokról tartott szakmai beszélgetés felvétele itt tekinthető meg:

A Konkordiakönyv – a Magyarországi Evangélikus Egyház hitvallási iratai 1. kötete a Luther Kiadó webáruházában itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!