Az egyházak Valentin-napon a nők elleni erőszak ellen kampányolnak

Az egyházak Valentin-napon a nők elleni erőszak ellen kampányolnak

Share this content.

Forrás: evang.at, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Bécs – Genf – Mivel az idei évben február 14-e csütörtökre esik, az Egyházak Világtanácsa (EVT) összekötötte a jeles nap ünneplését az általuk létrehozott Csütörtökön feketében kampánnyal, amelyben az erőszak ellen hívják fel a figyelmet. Az európai tagegyházak híveit ezért a mai napra fekete öltözet viselésére hívtak.

Az EVT már 1988 és 1998 között a nőkkel való szolidaritás évtizedét tartotta, melynek során a nők elleni erőszakos cselekedetekre hívták fel a figyelmet. Mivel Valentin-nap a szeretet és szerelem ünnepi alkalma, az EVT idén e napon arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a szeretet sok ember számára a visszaélést, a fenyegetettséget és az erőszakot jelenti. „Sajnos vannak nők, akik »a bibliai szeretet mindent elfedez« szófordulatát úgy értelmezik, hogy a házasságukban és a kapcsolatukban minden erőszakot el kell viselniük. Vizsgáljuk meg ezért 1Kor 13,7 verseit (»Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.«), és Isten szeretetének kontextusába helyezve beszéljünk arról, hogy ez minden emberre vonatkozik – mondta Nicole Ashwood, az EVT Igazságosabb társadalmat minden nő és férfi számára programjának referense.

A Csütörtök feketében kampánnyal szeretnének rávilágítani arra, hogy „a hívő embereknek szót kell emelniük a szexuális, nemiséggel összefüggő erőszak ellen. Ez az erőszak sokszor rejtve van, mert az áldozatok félelemből vagy a stigmatizáló és újabb erőszakos cselekedetek miatt hallgatnak róla.” Az EVT szerint „mindannyiunk felelőssége a véleményformálás az erőszakkal szemben és annak biztosítása, hogy nők és férfiak, lányok és fiúk ne szenvedjenek otthonukban, az iskolában, a munkahelyükön vagy az utcán semmiféle erőszakot, sőt biztonságban érezzék magukat.”

A kampány egyszerű, de mély értelmű: „Csütörtökön legyen fekete ruhában, tegyen ki egy kitűzőt, amely mutatja, hogy a világméretű mozgalomhoz csatlakozott, és elutasítja az olyan magatartásformákat, amelyek tolerálják az erőszakot. Támogassa a nőket az igazságtalansággal és az erőszakkal szemben.”

A kampányt egyébként az argentin Plaza de Mayo anyáinak mozgalma inspirálta, akik minden csütörtökön tiltakoznak a Buenos Aires-i elnöki palota előtt a katonai diktatúra áldozataival szemben elkövetett erőszakos cselekedetek ellen. Mintájukra fekete ruhába öltözött asszonyok a Szentföldön, Ruandában és Boszniában is tiltakoztak, elutasítva az erőszak minden formáját.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!