Békéscsabán is megnyitották a tanévet

Békéscsabán is megnyitották a tanévet

Share this content.

Forrás: behir.hu, szöveg: Kugyelka-Zámbori Eszter, fotó: Máthé Csongor
Békéscsaba – A békéscsabai evangélikus iskolában 1118 diák közül 167 tanuló elsősként vagy kilencedikesként lépte át az intézmény küszöbét hétfőn. Az iskolai hagyományok szerint az első osztályosok a tizenkettedikesek kezét fogva vonultak be az Evangélikus Nagytemplomba.

Tanévnyitó istentisztelettel kezdődött a 2019/2020-as tanév a békéscsabai evangélikus iskolában, ahol Szente Réth Katalin iskolalelkész hirdetett igét.

„Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki titeket, s arra rendeltelek, hogy gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon” – idézte János evangéliumát az iskolalelkész. 

„Kondor Péter püspök küldése, valamint kijelentett elhatározásod, kézadásod alapján beiktatlak a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium iskolalelkészi tisztségébe” – ezekkel a szavakkal iktatta be Nagy Zoltán esperes Szente Réth Katalint iskolalelkészi tisztségébe az ünnepségen.

Az első osztályosok előadását követően az intézmény igazgatója szólt a diákokhoz és pedagógusokhoz. Köveskúti Péter az első osztályosokat a Vukból idézet példával köszöntötte. 

A történet szerint Karak megdorgálja a fiatal rókát azért, amiért az vadászat közben sokat kérdez, nem tud csendben maradni. Ezt követően Vuk csak annyit kérdez nagybátyjától, hogy akkor ő most buta? Mire Karak úgy válaszol, hogy: nem vagy buta kicsi Vuk, csak még keveset tudsz. Így lesztek ti is, kedves első osztályosok. Nagyon sok kérdés lesz bennetek. Nagyon sokszor fogtok akkor beszélni, amikor éppen nem szabad, hiszen nem csak vadászni, de tanulni sem lehet akkor, amikor beszéd van és hangzavar. De ne aggódjatok, mert ettől ti nem vagytok buták, csak még keveset tudtok, és azért jöttetek ide, hogy sokat tanuljatok” – mondta Köveskúti Péter beszédében.

Ezt követően az igazgató a kilencedikes tanulókhoz szólt, akik elé a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium egykori diákjait állította példaképként. Mint mondta: Harsányi János Nobel-díjas közgazdász, Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, és a számítógép atyja, Neumann János matematikus is volt egyszer kilencedikes, de tanulással és kitartással olyan felfedezéseket tettek, amelyek megváltoztatták a világot.

Az ünnepség végén a kilencedikesek letették az iskola fogadalmát, majd az új pedagógusok is esküt tettek.

KÉPGALÉRIA.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!