Az elmaradt perselypénzek pótlásáról döntöttek

Az elmaradt perselypénzek pótlásáról döntöttek

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Unsplash.com
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa rövid határidejű és gyors elbírálású pályázatot hirdetett – immáron második alkalommal – a gyülekezetek számára, a járványügyi helyzet miatt elmaradt perselypénzek pótlására. A napokban lezárult második pályázat eredményeiről kérdeztük Németh Zoltánt, a gyülekezeti és missziói osztály vezetőjét.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa először 2020 májusában hirdetett meg a kieső perselypénzek pótlására egy központi pályázatot. Akkor 44 gyülekezet pályázott, és végül 6.759.000 forint össztámogatást kaptak. 

2021-ben a napokban zárult le a következő pályázat, az igény 8,5 millió forint volt. Mindhárom kerületből megérkeztek az esperesi és püspöki  jóváhagyások, így mind a 42 pályázó megkapta az igényelt támogatást.

Arra a kérdésünkre, hogy mik voltak a feltételek, amelyeket teljesíteniük kellett a gyülekezeteknek, Németh Zoltán azt a felvilágosítást adta, hogy a pályázati felületen rákérdeztek a gyülekezet perselypénzből származó havi átlagbevételére az egész 2020-as évre nézve, valamint október-november-december hónapok esetében az elmaradó perselypénzek becsült összegére. Külön megkérdezték azt is, hogy konkrétan mekkora támogatást igényelnek a gyülekezetek és az űrlapon érdeklődtek arról is, hogy az e-persely igénybevételéről mi a tapasztalat, érkezik-e befizetés a gyülekezet pénztárába ezen az úton.


„A beérkező igényeket első körben az illetékes esperes, majd azt követően a kerület püspöke hagyta jóvá, a gyülekezeti és missziói osztály csak a folyamatot koordinálta, az adminisztrációt végezte, az elbírálást az esperesi és püspöki jóváhagyások jelentették” – mondta az osztályvezető.


„A rászorultságot az önbevallás, valamint az illetékes esperesek és püspökök jóváhagyása alapján vizsgálták meg és ezután utalták ki a kért összeget, amelynek felhasználására vonatkozóan nincs megkötés, ahogy a perselypénzből és egyéb forrásból származó bevételeikkel is önállóan, szabadon gazdálkodnak a gyülekezetek. Működési támogatásként z az összeg bármire fordítható, ami a gyülekezet működésével összefüggésben van" – magyarázta Németh Zoltán, aki elképzelhetőnek tartja azt is, hogy ha a járványhelyzet elhúzódik, akkor meg fogják ismételni a pályázatot.

Eddig kétszer nyújtottak támogatást a járványhelyzetben érintett gyülekezeti tagok segítéséhez, volt egy digitális eszközök beszerzésére kiírt pályázat, ahol az online szolgálatok ellátáshoz lehetett támogatást igényelni.

Egyúttal egy Szíverősítő című kiadványt adtak ki a karantén idején otthon végezhető imádság vezérfonalaként, és támogatták a Hangzó énekeskönyvet az online alkalmak zenei anyagának bővítéséhez, emellett pedig lehetett pályázni intinkciós, úgynevezett bemártós kehelyre és hordozható kórházi (házi)úrvacsorakészletekre is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!