Az első felismerés – Böjti sorozat

Az első felismerés – Böjti sorozat

Share this content.

Böjt 2014 – Hogyan lehet átélni azt az időszakot, amely nem a fény felé, hanem nagypéntekre mutat? Mit jelent az úton lét, a megfáradás, a kísértés vagy az imádság? Szakítunk-e naponta legalább pár percet arra, hogy ne csak napi igényeinkre figyeljünk, hanem észrevegyük a csendben, a természetben, szeretteinkben és a körülöttünk lévő világban a böjtölés lehetőségének megélését? Az evangelikus.hu böjti sorozata alkalmat kíván nyújtani az olvasónak arra, hogy az elkövetkezendő időszakban egyre beljebb menjen, saját egzisztenciális kérdéseivel foglalkozzon. Szöveg: Zsíros András, fotó: Vancsó Zoltán, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám

Bezártam az ajtót? Becsuktam az ablakot? Elzártam a gázt? – tipikus kérdései ezek az úton levő embernek. Pontosabban annak, akinek a teste ugyan elindult, de a lelke, a gondolatai még mindig odahaza vannak, aki még mindig legszívesebben a megszokott hely körül téblábolna, és a biztonság kedvéért nem tenné ki egy percre sem a lábát otthonról.

A böjti úton levő is szembesülhet ezzel az érzéssel. A bizonytalanság kínzó kérdéseivel, amelyek képesek lennének akár még vissza is fordítani, vissza oda, ami lehet, hogy megfásult, romlott, kopott, de legalább ismerős: a régi élethez, a mozdulatlansághoz, a beletörődéshez.

Ha elfog ez az érzés az úton, inkább állj meg! Ülj le az út szélére, lógasd le a lábad a semmibe, nézz körül, milyen tájon visz keresztül az ösvény! Mert az úton levő első felismerése éppen az, hogy valami megváltozott, valami megmozdult, valami új jön – s ha ez ellen a régi éned egy szikrányi maradéka is tiltakozni kezd, és vissza akar fordítani, csak így tudod csendre inteni.

Ülj le az út szélére, és várd meg, amíg a lelked, a gondolataid utolérik útra indult önmagadat! Ha már nem fontos, mit hagytál otthon, ha már egész lényedet csak az tölti be, hogy elindultál, úton vagy, és megszületik az érzés, hogy menni kellene már tovább, mert sok-sok nehéz lépés vár még rád: csak akkor kelj fel, és indulj tovább!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!