Az első ádventi hétvége Kisapostagon, Rácalmáson és Dunaújvárosban

Az első ádventi hétvége Kisapostagon, Rácalmáson és Dunaújvárosban

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András, további fotó: Kásás Margit
Dunaújváros – Sok szép programot kínált ádvent eleje a dunaújvárosi és a hozzá tartozó gyülekezetekben. 2019. november 30-án délelőtt Kisapostagon Kaisler Gitta Téli hangulatú című festménykiállítását nyitották meg a templomban, majd az ádventi jótékonysági vásár következett. Kati néni koordinálásával számos megvarrt ötlet és karácsonyi tárgy került értékesítésre a feldíszített és meleg teával kedveskedő gyülekezeti házban.

Szintén szombaton, a Rácalmási Művelődési Házbeli ádventi kézműves foglalkozás keretében, a Német Kör rendezésével áhítatot tartottak, mellyel a több éves hagyomány folytatódott.

Vasárnap Kisapostagon folytatódott a vásár, majd délután Rácalmáson találkoztak a hívek a 70 éves jubileumát ünneplő evangélikus-református templomban. Annak idején nehéz körülmények között a Nagy Sándor és családja építette a templomot, mely azóta is otthona az evangélikus és református gyülekezetnek. 1998-ban a templomtorony, 1999-ben a kapu, 2010-ben a nyílászárók és az előtető, 2014-ben a teljes fedélszék újult meg, két éve pedig gyülekezeti ház épült a templom mögött.

A hálaadó istentisztelet ádventi gyertyagyújtással kezdődött, majd Fodor István református, Lupták György evangélikus esperes és Stermeczki András evangélikus lelkész szolgálatával folytatódott. Köszöntötték a jelenlévő dunaújvárosi evangélikus felügyelőt, dr. Baráth Károlyt, a református gondnokot és Kukucska Gyula volt alpolgármestert.

Zenével a református ifjúság, verssel Kondor Károly, rövid visszaemlékezéssel és a jubileumra készített könyvvel – amely a templom történetét tárja elénk – Kissné Hullmann Vilma szolgált.

Az ünnepséget követően szeretetvendégségre invitálták az ünneplőket és a vendégeket gyülekezeti házunkba. Köszönet a hitvalló ősök odaadó szolgálatáért, akik ez idáig a templom gondját viselték! 

Facebook videó:

Ezzel azonban nem ért véget a hétvégi alkalmak sora: délután négy órakor Rácalmáson, öt órakor pedig Dunaújvárosban volt ádventi gyertyagyújtás a főtéren. Ezután az újvárosi templomban Dinnyés József daltulajdonos ádventi koncertjét hallgatta a teltházas közönség, majd ezt követően a pótszékekkel megerősített templomtérben volt hallható a Városi Vegyes kar ádventi koncertje csodás darabokkal (Ave Maria, Kodály; Adventi ének, Pitoni: Laudate Dominum, Arcadelt: Ave Maria, Farkas Ferenc: 131. zsoltár, Tillai Aurél: Hegyet hágék, Praetorius: Es ist ein Ros: Rossini: Ave Maria, Rutter: Candlelight Carol, Willcoks: The first Nowel, Bach: Szép csillag, Bárdos: Mennyből az angyal). Vezényelt Könyves Ágnes és Kurucz Gergely, orgonaált Baráth Bálint.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!